Зміст:
  1. Про що серіал
  2. Наче герої Толкіна, але – ні
  3. Чи дійсно все так погано в серіалі
  4. Амбіції є, авторських прав – не на все
  5. Що сподобається в серіалі
  6. Що не сподобається в серіалі 
  7. Що ще серед претензій глядачів
  8. Український слід у серіалі
  9. Дати виходу наступних епізодів

На Amazon Prime уже вийшли два епізоди "Володар перснів: Персні влади" (The Lord of the Rings: The Rings of Power). І прогнозовано, що найочікуваніша прем'єра вересня стала найобговорюванішою. Але якщо про "Дім Драконів" ви побачите більше схвальних відгуків, то новий проєкт про ельфів, гномів та інших міфічних істот викликав чимале обурення у фанатів світу Толкіна. 

На кіноагрегаторі Rotten Tomatoes глядачі дали йому лише 38% схвалення, а на Metacritic поставили 2.4 з 10 можливих. Це надзвичайно низькі показники. 

Про що серіал

Події в серіалі розгортаються за тисячі років від часів, описаних у "Гобіті" та трилогії "Володар перснів". Вони мають охопити головні події Другої епохи легендаріума Толкіна. Йдеться про події, коли викували кільця влади, як Саурон став найвеличнішим злом,  про останній альянс ельфів та людей та історію Нуменора – легендарного королівства людей, розташованого на острові біля Середзем’я. 

Читайте також: "Я хочу вигнати наволоч з нашої землі": фільм про українських снайперів виходить у прокат

Наче герої Толкіна, але – ні

І напевно, це одна з головних причин, чому фанати класичного "Володаря перснів" так обурюються на новий серіал. Бо насправді від книг та фільмів, які вже давно підкорили мільйони сердець, у серіалі – тільки назви земель та імена героїв. А ось їхні історії – вигадка та бачення режисерів. Отже, кого засвітили перші дві серії? 

Галадріель, яку з книг Толкіна ми знаємо як найпрекраснішу і наймогутнішу ельфійку, що залишилася в Середзем'ї. У серіалі – смілива воїтелька, яка втратила брата і багатьох друзів, тому готова ослухатися всіх, прагнучи помсти. З іншого боку, її пошуки злодія Саурона по всьому світу показують вірність ідеалам, готовність підтримувати світовий баланс. І це викликає повагу. Але зазубрені монологи про героїзм чи втрату – наче з театральних вистав – ще ті тортури.

Знакова постать Елронд також з'являється у серіалі. Та на відміну від трилогії про пригоди Фродо і друзів, він лише починає свій дипломатичний шлях.  

У творах Толкіна Гіл-Галада поважали як доброго і мудрого короля, в серіалі він поки що нагадує представників тієї влади, коли бачать комету, що падає на Землю, але кажуть: "Не дивіться вгору".

Також глядач побачив Келебрімбора та Дурина, але про них згадано менше. Тому чекаємо наступні епізоди.

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Бути українським каскадером у Голівуді і знятися в "Аквамен 2". Інтерв'ю Богдана Пономаря

Чи дійсно все так погано в серіалі

Якщо ви – фанат світу Толкіна, то так. І тут може бути вічне питання – хто сказав, що серіали знімають для конкретних фанатів? Логічно, якщо якийсь проект має назву класичного фільму, він розрахований на конкретну цільову аудиторію. У цьому випадку – на фанатів творчості Толкіна. А якщо з самого початку серіал планували не для них, то можна було назвати фентезійний проєкт як завгодно, не відштовхуючись від "Володаря перснів". І він би виграв.

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Кіно Thirteen Lives. Про порятунок дітей з печери: факти звіряє український дайвер

Амбіції є, авторських прав – не на все

Але є інша складова. Amazon Prime не може показувати те, що хотіли б фанати Толкіна, бо у них немає авторських прав. 

Право власності на "Володаря перснів" та "Гобіта" належало Tolkien Trust, він же Middle-earth Enterprises. Син Джона Р.Р. Толкіна Крістофер був противником ідеї екранізацій книг батька. І Tolkien Trust неодноразово судилися з кінокомпаніями через так звану шкоду спадку письменника. Цікаво, що Крістофер Толкін навіть не був у захваті від трилогії Пітера Джексона, яка зараз вважається класикою. 

А коли Крістофер припинив управління компанією, Amazon придбав права на екранізацію та розпочав роботу над серіалом. Щоправда, купили права тільки на Другу Епоху, тому в історію режисери вводять вигаданих персонажів. І це не завадило Amazon анонсувати проєкт серіалу на 5 сезонів.

Якщо ви не фанат Толкіна і просто хочете подивитися якісний фентезійний проєкт, то вам сподобається. 

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: На Netflix вийшов новий серіал "Пісочний чоловік" з українським дубляжем: чому слід подивитися

Що сподобається в серіалі

Графіка. На найвищому рівні. За інформацією IndieWire, перший сезон серіалу може стати найдорожчим в історії, адже має бюджет $465 млн. І з огляду на графіку, такі чималі гроші заклали недарма. Пейзажі, ельфійські кораблі, печери гномів – вражають. 

За реквізити та спецефекти в серіалі відповідають студії Weta Workshop і Weta Digital, які заснував Пітер Джексоном – той самий режисер з легендарної трилогії "Володаря". 

Музика. Композитор Говард Шор отримав чотири премії "Греммі", три "Оскари" і два "Золоті глобуси" за роботу над фільмами Пітера Джексона. Тому не дивно, що і в серіалі зробили чималі вимоги до музичного оформлення. І воно заворожує. Amazon також залучив Шора до музичної теми, а потім найняв американського композитора Беара МакКрірі для решти саундтреку. МакКрірі створив 9 год музики за вісім місяців.

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Україна співпрацюватиме з Голлівудом і Netflix попри вторгнення Росії, – CEO FILM.UA Group

Що не сподобається в серіалі 

Діалоги. Напевно, один з головних мінусів – затягнуто, монотонно. Наче таке сповільнене роз'яснення буде доречним, якщо вас до чогось важливого готують: ось-ось вам розкажуть головну таємницю і стане зрозумілим усе. Але ні – цього не відбувається, тому залишається відчуття, що ви тільки-но дарма просиділи 10-15 хвилин, а можна було б промотати.

Кількість героїв. Багато нових героїв одразу і важко запам’ятати, хто є хто. І тут є побоювання, що за перший сезон про всіх розповісти детально та цікаво не вдасться, отже, буде куцо, з сюжетними дірками, що, зазвичай – серйозна проблема в таких масштабних проєктах.

Акторська гра. Поки ніяка. Усі немов із пластмаси. Без емоцій. 

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix

Що ще серед претензій глядачів

Серед негативних коментарів традиційно одні й ті самі претензії. 

  • Сексизм: головна героїня серіалу – жінка. 

  • Расизм: ельфи з іншим кольором шкіри.

  • Історичні злами:  з’являється натяк на можливий союз ельфа Арондіра та цілительки Бронвін, хоча достеменно відомо лише про три союзи між ельфами та людьми.

Кадр з серіалу "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Коли Фагот озвучив Деппа: як, попри спротив, створили перший фільм з українським дубляжем

Український слід у серіалі

Знак головного зла більше нагадує український тризуб. Тут можна трохи образитися, бо ми ж знаємо, кого насправді українці називають "орками". 

А от біль героїв, яким орки зламали життя, український народ відчує як ніхто. Монолог одного з персонажів: "Зовсім не ельфи мене залишили без рідного даху. Це були орки" – в саме сердечко. 

Але не забуваємо, що актор Сала Бейкер – виконавець ролі Саурона у трилогії "Володар перснів" – вже звертався до українців із проханням не називати росіян орками.

"Нас це ображає! Багато століть ми не вдаємося до варварських методів боротьби. Орки не будуть цілити у жінок і дітей, красти пральні машинки й гадити на килими. Ми воїни, а не якийсь непотріб", – казав Бейкер.

Кадр з серіалу: "Володар перснів: Персні влади"

Читайте також: Феномен Топ Ґан: Меверік. Як фільм порушив стандарти Голлівуду й зібрав $1 млрд у прокаті

Дати виходу наступних епізодів

Якщо вам сподобається серіал, то не пропустіть наступні епізоди. 

3 серія – 10 вересня;

4 серія – 17 вересня;

5 серія – 24 вересня;

6 серія – 1 жовтня;

7 серія – 8 жовтня;

8 серія – 15 жовтня.

Ви також можете підписатися на акторів: Морфідд Кларк, Назанін Боніаді, Бенджамін Вокер, Синтія Аддай-Робінсон, Ісмаель Круз-Кордова, Ема Горват, Максим Болдрі, Артур Овайн.

Liga.LIFE підготувала переліки найцікавіших новинок вересня: в кінотеатрі, фільми та серіали на стримінгу.