Зміст:
  1. Нескінченна історія / The Neverending Story (1984)
  2. Зсув по пошті / Going Postal (2010)
  3. Зоряний пил / Stardust (2007)
  4. Лабіринт / Labyrinth (1986)
  5. Будинок з годинником у стінах / The House with a Clock in Its Walls (2018)
  6. Дім дивних дітей міс Сапсан / Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2011)
  7. Хранитель часу / Hugo (2011)
  8. Чорнильне серце / Inkheart (2008)
  9. Зачарована Елла / Ella Enchanted (2004)
  10. Принцеса-наречена / The Princess Bride (1987)
  11. У темному-темному лісі / Into the Woods (2014)
  12. Сон у літню ніч / Midsummer Night’s Dream (1999)

Нескінченна історія / The Neverending Story (1984)

Межа між казкою і реальністю тонка, і коли ви починаєте читати / дивитися казку, можна не помітити, як по-справжньому втечете з реального життя. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Щось подібне сталось з 10-річним хлопчиком Бастіаном, який краде у книгарні книжку "Нескінченна історія", де йдеться про країну Фантазію. Але, здається, ця історія розповідає про самого Бастіана. І йому доведеться рятувати Фантазію від Нічого, яке готується знищити країну.

Фільм базується на однойменній книжці німецького письменника Михаеля Енде (у 2014 році "Видавництво Старого Лева" видало її український переклад).

А ще тут є кудлатий добрий дракон Фалькор, що трохи схожий на песика.

Зсув по пошті / Going Postal (2010)

Талановитому шахраю Мойсту фон Ліпвігу (Річард Койл) не пощастило. Чергові махінації завершилися надто близьким знайомством із катом. Але тут йому явився янгол в особі володаря міста Патриція (Чарльз Денс) і запропонував роботу на міській пошті. 

Так шахрай стає чиновником. Несподівано навіть для себе, доволі непоганим (тут українські глядачі фільму можуть посміятись).

Цей 2-серійний фільм можна дивитися, навіть якщо ви не читали жодної книжки Террі Пратчетта з циклу про Дискосвіт. Адже труднощі, перед якими може опинитись працівник пошти, зрозумілі кожному. У нас немає хіба що големів (якими опікується харизматична Клер Фой) та чаклунів.

Зоряний пил / Stardust (2007)

Фільм для тих, кому подобаються казки про принцес, піратів, відьом та втрачених спадкоємців трону. Утім, як це часто буває у творах письменника Ніла Ґеймана (а сама за його книжкою знято цей фільм), тут все не зовсім так, як ми звикли бачити у казках.

Недарма казкове королівство Грозовія ховається від решти світу за стіною. Але довго так не триватиме, адже невдовзі юнак Трістан (Чарлі Кокс) спробує вразити свою нечемну кохану Вікторію (Сієнна Міллер), принісши їй зірку з неба. 

Ось тільки зірка (Клер Дейнс) виявиться живою, а ще за нею полює зла візьма (Мішель Пфайффер) і неприємний принц Септімус (Марк Стронг). Тож доведеться постаратись, щоб вижити у цій подорожі.

Якщо після фільму захочете прочитати його літературне першоджерело, не дивуйтесь, що у книжці все було трішки не так. Утім, це рідкісний випадок, коли фільм навіть трохи кращий за оригінал.

Лабіринт / Labyrinth (1986)

Ця трохи дивна казка мимоволі розповідає про те, що треба бути обережними, якщо залишаєш підлітка доглядати за її маленьким братом. 

Іноді це може завершитись тим, що дитину вкрадуть гобліни, і доведеться його рятувати.

Цей фільм варто подивитися хоча б заради Девіда Боуї у ролі короля гоблінів Джарета. Хоча король гоблінів, який таємно закоханий у 15-річну дівчину Сару (Дженніфер Коннеллі), у 2021 році виглядає трошки… дивно.

Будинок з годинником у стінах / The House with a Clock in Its Walls (2018)

Формально це фільм жахів, але не особливо страшний. Що страшного може бути в дивному старовинному будинку, де живуть чаклун Джонатан (Джек Блек) та його подруга – місс Цимерман (Кейт Бланшет)? 

Хіба що таємничий годинник, який заховав десь у будинку злий чаклун (Кайл Маклахлен) і який може знищити світ.

Фільм іронізує з багатьох кліше фільмів про чарівників і загадкові будинки. Але це сімейне кіно, адже як ще рятувати світ від апокаліпсису, як не разом із близькими?

Дім дивних дітей міс Сапсан / Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2011)

Уявіть фільм з кіновсесвіту "Людей Ікс", але з підлітками і у фірмових похмурих кольорах режисера Тіма Бертона.

Це й буде "Дім дивних дітей міс Сапсан" – історія про притулок для дітей з надзвичайними силами, яким опікується Ева Грін. Ці діти ховаються від зовнішнього світу у 1943 році в часовій петлі і боронять себе від дивних чудовиськ, які крадуть очі інших людей. 

Будьте готові до непростих подорожей в часі, чарів та небезпек. Але якщо хочете боротись зі злом і часом, доведеться йти на ризик.

Фільм знято за книжкою Ренсома Ріггза, український переклад вийшов у "Клубі сімейного дозвілля".

Хранитель часу / Hugo (2011)

Найменш магічне і при цьому найбільш зіркове кіно зі списку – робота Мартіна Скорсезе.

Скорсезе не звик розповідати казки, тому й не дивно, що ця історія більше розповідає про історію кіно та особливо про Жоржа Мельєса – винахідника і одного з засновників кінематографу.

За казкову атмосферу тут відповідає хлопчик-сирота Х’юго (Ейса Баттерфілд), який намагається полагодити автоматона, якого успадкував від батька-годинникаря та його подруга Ізабель (Хлоя Морец), яка допомагає йому в цьому. 

Дітям доведеться тікати від злого вокзального охоронця (Саша Барон Коен), відкрити для себе історію кіно та врешті-решт врятувати Жоржа Мельєса від забуття – в прямому і переносному сенсі.

Чорнильне серце / Inkheart (2008)

Ви б хотіли колись зустрітися в реальному житті з героями улюблених книжок? А що, якщо ви справді зможете витягнути їх звідти, але виявиться, що місце персонажів мають зайняти реальні люди (адже казка має відбуватись за будь-яких обставин)? 

Це й стається з Мортімером (Брендан Фрейзер) та його 12-річною донькою. І ось вже книжкові пригоди стають реальними.

Це ще один фільм-екранізація: однойменний роман написала німецька письменниця Корнелія Функе, українською його видало видавництво "Теза" (там цілих три романи).

Зачарована Елла / Ella Enchanted (2004)

Подарунок від феї-хрещеної не завжди буде корисним. Так сталось з Еллою: її хрещена Люсінда зробила її слухняною (адже це буде така зручна дитина!) – і ось Елла змушена коритись будь-яким наказам. 

У домі зі злою мачухою та двома її доньками це не дуже хороша особливість.

Звісно, у цій казці буде і чарівний принц, і бал з красивою сукнею, і красива романтична історія. Але, на відміну від більшості казок, у цій знайшлось місце для розмов про права велетнів та ельфів. 

А ще це рідкісна можливість послухати, як Енн Гетевей співає пісню Queen "Somebody to Love".

Принцеса-наречена / The Princess Bride (1987)

Чого ви зазвичай чекаєте від казки? Пережити пригоди, повірити в диво і дійти до щасливого фіналу. Тут є все. А ще тут є кровожерливі пірати, бійки на шпагах, злі чаклуни, велетні, далекі краї, велике кохання і помста. Недарма цей фільм називають однією з тих ідеальних казок, які точно не треба переробляти.

Фільм є екранізацією роману Вільяма Голдмана – він отримав два "Оскари" за сценарії до фільмів "Вся президентська рать" і "Бутч Кессіді і Санденс Кід".

У темному-темному лісі / Into the Woods (2014)

Ви колись думали, що стається з героями казок після того, як їхні мрії збуваються і настає їхнє "довго і щасливо"? 

Цей фільм – ваш шанс по-іншому поглянути на всім відомі казки братів Грімм: Попелюшка, Червона Шапочка, Рапунцель. І не забувайте, що ці казки в оригінальній версії були доволі жорстокими – це допоможе зрозуміти, чому фільм не такий світлий, як більшість казок. 

Зате тут відьму грає Меріл Стріп, Попелюшку – Анна Кендрік, принца – Кріс Пайн, а Вовка – Джонні Депп.

Цей фільм базується на однойменному музиклі, прем’єра якого пройшла на Бродвеї ще у 1987 році. Тож не дивуйтесь, що і в фільмі буде чимало пісень (дарма Стівен Сондхайм їх писав чи що?).

Сон у літню ніч / Midsummer Night’s Dream (1999)

Хто сказав, що казкові історії – для дітей? Вільям Шекспір на таке образився б. 

Адже його п’єса "Сон у літню ніч" – одна з найвідоміших класичних історій про фей. У цій екранізації додали трохи більше сучасних деталей, але суть залишилась незмінною: історія про закоханих, яким не завжди щастить закохатись взаємно, а тут ще й феї втручаються в їхні стосунки.

Якщо вас лякає необхідність пірнати глибоко у творчість Шекспіра (і складні стосунки його персонажів), то тільки гляньте, хто тут грає: Софі Марсо, Мішель Пфайффер, Руперт Еверетт, Стенлі Туччі, Сем Роквелл та Крістіан Бейл.

Ольга Перехрест, для LIGA.Life