"Має втрутитися СБУ". Мовний омбудсман прокоментував заяви професорки НПУ ім. Драгоманова
Тарас Кремінь. Скріншот з відео Financoff

В історії з заявами викладачки Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко питання далеко не мовного характеру, а деструктивного. 

Таку думку висловив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у коментарі LIGA.Life.

Він нагадав, що Більченко протягом останніх років перебуває у базі "Миротворець" як одна із тих, хто подає інформацію, яка не відповідає дійсності.

"Зважаючи на те, що такі заяви були раніше, мені здається, що це один із прикладів протиправних дій громадян України. Тому я впевнений, що на цю і на інші заяви, які лунали останнім часом, правоохоронці зобов’язані звернути увагу", – переконаний мовний омбудсман.

Читайте також: На одіозні заяви професорки НПУ Драгоманова Більченко відреагувало керівництво вишу

Він зауважив, що Служба безпеки України в День Соборності викрили групу інтернет-агітаторів, які керувалися вказівками з Росії.

Кремінь припустив, що Більченко діяла, як один із інтернет-агітаторів, які мали на меті реалізувати діяльність, керовану ззовні.

На його думку, аналогічні заяви – це один із прикладів так званого флешмобу на захист російськомовних громадян, ретрансльований із проросійських і російських телеканалів.

Натомість Кремінь наголосив, що не бачить жодних дискримінаційних прикладів порушення російськомовних громадян України за мовною ознакою законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 

"Натомість вважаю, що закон про забезпечення функціонування державної мови виписаний корректно, відповідно до висновків Конституційного суду, Венеціанської комісії, а також комісара ОБСЄ і відповідає всім сучасним вимогам законотворчості", – пояснив омбудсман. 

І додав: "Думаю, що тут ми маємо справу не з діяльністю співробітників навчального закладу, бо заяви не співпадають з позицією навчального закладу, професорсько-викладацького складу чи студентства". 

Це особиста ініціатива Більченко, схоже, з деструктивною метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі за мовною ознакою, вважає Кремінь.

LIGA.Life надіслало інформаційний запит в Службу безпеки з проханням прокоментувати цю історію.

  • 18 січня на фейсбук-сторінці Більченко опублікувала заяву, в якій каже, що закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" – лише ланка в ланцюзі, черговий опухлий лімфовузол в тілі онкохворої американської колонії".

Також вона заявляє, що зараз навпаки "свідомо переходить у сфері обслуговування на російську". Себе Більченко називає представницею "російської цивілізації".

  • Згодом вона записала звернення до президента Володимира Зеленського, де поскаржилася, що її утискають та цькують. Його професорка виклала на ютуб-каналі, де розміщені відео з антиукраїнськими настроями.
  • Напередодні Більченко заявила, що розмовляла з ректором університету Віктором Андрущенком і той буцімто запевнив її, що особисто він не звільнятиме Більченко.

Відтоді Більченко встигла вже побувати і в ефірі телеканалу НАШ, і в ефірі 112 каналу.

  • В НПУ ім. Драгоманова заяви Більченко назвали неприпустимими і неприйнятними висловлюваннями проти української мови, українських громадян та України.

Також хочуть провести слухання на засіданні Вченої ради університету.