Васянович, Луцишина і Асєєв. Хто і за що отримав Шевченківську премію-2021
Фото: пресслужба комітету Шевченківської премії

9 березня в День народження Тараса Шевченка комітет Шевченківської премії оголосив цьогорічних лауреатів.

Переможців оголосили в прямому ефірі члени комітету премії:

  • В номінації "Журналістика та публіцистика" премію отримує Станіслав Асєєв за книжку "Світлий шлях: історія одного концтабору". В номінацію також потрапили Оксана Білозірська та Вахтанг Кіпіані.
  • В номінації "Кіномистецтво" переміг режисер Валентин Васянович та художник-постановник Владлен Одуденко за фільм "Атлантида". Другою в шорт-листі номінантів була Наталка Ворожбит.
  • В номінації "Візуальне мистецтво" премію отримує Борис Михайлов за проєкт "Випробування смертю". Серед номінантів – Матвій Вайсберг, Василь Семенюк та Анатолій Федірко.
  • В номінації "Література" лауреаткою стає Оксана Луцишина за роман "Іван і Феба". На премію претендували Володимир Рафеєнко, Василь Махно та Олена Герасим'юк.
  • В номінації "Музичне мистецтво" перемагає агентство "Ухо" – Олександра Андрусик, Євген Шимальський та Катерина Сула – за проєкт "Архітектура голосу". В цій категорії також висувався Олександр Козаренко.
  • В номінації "Театральне мистецтво" премії удостоїлися Сергій Маслобойщиков, Наталія Рудюк і Олександр Бегма за виставу "Verba" за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня" Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Урочисто вручити премії лауреатам планують у травні цього року.

Нагадаємо, Шевченківську премію вручають з 1961 року "за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва". У шести номінаціях.