Зміст:
  1. Жіночий пункт незламності‎ у громаді: як працюють простір "Вільна"‎ у Ніжині та інші простори в Україні
    1. Перелік послуг кожного з просторів "Вільна" такий:
  2. Як "Вільна" допомагає жінкам і дівчатам, що потерпають від насильства 
  3. Як відвідувачки стають експертками простору 
  4. За чим насправді до простору "Вільна"‎ приходять жінки?
    1. За чим таки насправді до "Вільної" приходять жінки
  5. Дві відеоісторії: відвідувачки та працівниці простору "Вільна" на Лівому березі Києва

Спершу жінки просто заходять сюди — посидіти на диванчику й поспостерігати, як відбуваються тренінги. Потім — повертаються розповісти власні історії, знайти подруг і навіть стати тренерками.

Деякі жительки Ніжина, які лише чули про такий простір для жінок та дівчат, спершу ставляться до нього з недовірою — про це з усмішкою розповідає команда "Вільної" у Ніжині.‎ Людям складно повірити, що за всі активності — навіть за чай, який вам обов'язково запропонують фахівчині простору, — не треба платити.

Але тут дійсно є можливість цілком безоплатно отримати поради від успішних бізнесменок міста або відвідати заняття зі стретчингу чи йоги. Можна просто "видихнути"‎, відпочити, відновити сили — і побігти далі у своїх справах. А можна звернутись за допомогою, якщо потерпаєш від домашнього насильства.   

Простори "Вільна" —  це територія комфорту для усіх жінок та дівчат, де вони можуть відновити свій фізичний та емоційний стан, розкрити свій творчий потенціал, за потреби, отримати психологічну підтримку та дізнатися більше про можливості отримання кваліфікованої допомоги у випадку домашнього насильства. 

Як дізнатись, чи є такий простір у вашому місті? Liga.net на прикладі простору у Ніжині розповідає, як простори "Вільна" працюють по всій Україні.

При вході у кожен із просторів ''Вільна'' вас зустрінуть усміхнені працівниці
При вході у кожен із просторів ''Вільна'' вас зустрінуть усміхнені працівниці

Жіночий пункт незламності‎ у громаді: як працюють простір "Вільна"‎ у Ніжині та інші простори в Україні

За п’ять місяців існування ніжинська "Вільна"‎ встигла стати опорним місцем у громаді.

— До нас перенаправляють жінок державні органи та інші громадські організації, це вже установа, якій довіряють. За цей час ми також встигли сформувати команду з відвідувачок, які самі прекрасно можуть зорієнтувати подруг в організаціях, що допомагають жінкам по місту, — розповідає координаторка центру "Вільна"‎ у Ніжині Ганна Б'янка.

''Вільна'' — дружній простір для жінок і дівчат, де можна відновити свій ресурс
''Вільна'' — дружній простір для жінок і дівчат, де можна відновити свій ресурс

Мета просторів "Вільна" — дати жінкам та дівчатам можливість та ресурси для самореалізації, створити місце, де вони почуватимуться спокійно і захищено, отримуватимуть лише позитивні емоції та цікаво проводитимуть дозвілля у виключно жіночому колективі.

Також це осередок, де кожну жінку і дівчину, що перебуває у складній життєвій ситуації, вислухають і зрозуміють. Зокрема спеціалісти "Вільної" проводять як групові, так і індивідуальні психологічні консультації з жінками, що постраждали від насильства та за потреби, перенаправляють їх до спеціалізованих служб. 

Перелік послуг кожного з просторів "Вільна" такий:

  • групові та індивідуальні сесії з психологом;

  • тематичні зібрання та тренінги за чаєм або кавою;

  • консультації щодо спеціалізованих сервісів та служб психосоціальної допомоги для жінок і дівчат;

  • майстер-класи з кулінарії, малювання, арттерапії, рукоділля, театрального мистецтва, догляду за собою тощо;

  • спортивні заняття (йога, пілатес, танці, заняття з самооборони та ін.);

  • кар’єрні сесії та інтенсивні воркшопи.

Дружній простір "Вільна" у Ніжині за адресою вул. Богдана Хмельницького, 27 — це лише одна з 29 локацій, які протягом цього року відкрились по всій Україні за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та донорів, зокрема уряду США (Бюро USAID із питань гуманітарної допомоги).

Перший такий простір був створений у Києві громадською організацією "Інноваційні соціальні рішення" наприкінці 2022 року. А за відкриттям нових локацій можна слідкувати на Facebook-сторінці "Вільна"‎. Усі простори мають сучасний та зручний інтер'єр, орієнтовані на розвиток та розкриття потенціалу жінок. 

А ще жінки можуть використовувати простори і як коворкінги: тут завжди є світло, чай та інтернет. Працюють простори за графіком з 11:00 до 20:00 — з середи по неділю. Понеділок та вівторок — вихідні дні. 

Хтось з учасниць арттерапії — ще школярки, хтось — вчительки з багаторічним стажем
Хтось з учасниць арттерапії — ще школярки, хтось — вчительки з багаторічним стажем

Більше про найближчий до вас простір "Вільна" можна дізнатись за посиланням. Якщо у вашому місті немає осередку "Вільної", завжди можна подзвонити до найближчого жіночого простору та проконсультуватися з питань, які вас цікавлять. 

Як "Вільна" допомагає жінкам і дівчатам, що потерпають від насильства 

Станіслава Писаренко — фахівчиня з соціальної допомоги у ніжинському просторі "Вільна"‎. Зараз вона допомагає жінкам боротись з психологічними проблемами, а колись сама була на їхньому місці.  

Змалечку Станіслава була свідком домашнього насильства. Батько не чіпав її, але підіймав руку на матір, пізніше — "визвірявся" на мачуху. Маленька Стася намагалася сховатись від скандалів у бабусі та дідуся, але бачила там таку ж історію: злий дідусь і побита бабуся. 

Усі простори працюють за графіком з 11:00 до 20:00 — з середи по неділю
Усі простори працюють за графіком з 11:00 до 20:00 — з середи по неділю

— Щодня я знала: є шанс поспати або на уроках, або 2-3 годинки одразу після школи. Бо далі треба худобу нагодувати, їсти приготувати. А звечора й аж до пізньої ночі не до сну — за стінкою завжди починались скандали та побої. Щоночі я вслухалась у крики за стіною та переживала, аби батько нічого не заподіяв мамі, — розповідає Станіслава. 

Допомоги чекати не було звідки, а зі сторони школи дівчинка отримувала лише байдужість та критику: чому такі погані оцінки? чому не робиш уроки? Якось Станіслава цілий рік проходила з незаповненим щоденником, і ніхто з учителів цього навіть не помітив. 

Станіслава Писаренко пропрацювала свої травми з психологинею простору. Тепер вона допомагає розкритися іншим жінкам
Станіслава Писаренко пропрацювала свої травми з психологинею простору. Тепер вона допомагає розкритися іншим жінкам

— Я росла закритою, не підпускала до себе людей. Навіть в університеті я все ще прокидалася посеред ночі — за старою звичкою впевнитись, що за стіною ніхто не кричить і не б’ється. Психологічні проблеми переросли у психосоматичні. І ось лише тут, у "Вільній"‎ мені вдалось пропрацювати ці проблеми повністю та звільнитись від їхніх наслідків — просто проговорюючи їх з іншими.

Зі схожими ситуаціями стикаються багато відвідувачок ніжинського простору. Тож Станіслава намагається на прикладі своєї ситуації доносити до жінок та дівчат, що про випадки насильства можна і треба говорити.

— Я на власному прикладі пояснюю їм: якщо вони поділяться з кимось історією, їх не засудять та не вважатимуть слабкими. По собі знаю, як меншає фізичних та особистих проблем, коли ти просто про це комусь розповідаєш, — каже Станіслава. 

Станіслава Писаренко закликає відвідувачок простору проговорювати свій біль. Це лікує.
Станіслава Писаренко закликає відвідувачок простору проговорювати свій біль. Це лікує.

Станіслава Писаренко закликає відвідувачок простору проговорювати свій біль. Це лікує. Але спершу можна просто відвідати майстер-клас та відпочити

Якщо фахівчиням "Вільної"‎ вдається виявити випадки домашнього аб'юзу стосовно відвідувачки, вони протидіють йому спільно з місцевими профільними структурами. 

Координаторка простору ''Вільна'' у Ніжині Ганна Б'янка
Координаторка простору ''Вільна'' у Ніжині Ганна Б'янка

— Простір "Вільна" — це ще і про м’які способи виявлення випадків домашнього насильства над жінками. Часто постраждалим не вистачає сил та сміливості самостійно боротися з жорстоким поводженням від близьких та його наслідками. Тож одне з наших завдань — налагодити з жінкою такий контакт, аби вона сама розповіла про те, що потерпає від утисків дома: економічних, психологічних чи фізичних. А далі ми перенаправляємо її до фахівців з питань протидії насильству, — каже координаторка простору у Ніжині Ганна Б’янка. 

У "Вільній" налагоджена співпраця з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги UNFPA. У Ніжині діє дві таких — на базі Ніжинського територіального центру соціального обслуговування та Центру соціальних служб. Фахівці бригад виїжджають на виклики до людей, які постраждали від домашнього насильства, виявляють такі факти, здійснюють кризове та екстрене втручання, надають психологічну та юридичну допомогу постраждалим.

Також, за потреби, вони консультують щодо спеціалізованих установ, де жінка може отримати довготривалий прихисток та захист — на кшталт шелтерів, кризових кімнат, денних центрів тощо.

Наразі по всій Україні працюють 98 таких бригад з протидії насильству. Якщо ви потребуєте допомоги, контакти мобільної бригади соціально-психологічної допомоги у вашому населеному пункті можна знайти на сайті Фонду ООН у галузі народонаселення.

До кожної відвідувачки та її ситуації фахівчині простору "Вільна" підходять індивідуально: обережно, без натиску. 

— Жінки приходять до нас у різному настрої. Але проблемну ситуацію завжди вирішує спокійний та ввічливий тон менеджерок. Ми ніколи не скажемо: "Не подобається — можете собі йти деінде", жінка повинна розуміти — якщо їй зараз тут не подобається і некомфортно, вона може прийти сюди в будь-який інший час, коли їй буде комфортно, — каже психологиня "Вільної" Тетяна Марущак‎.

Психологиня ''Вільної' Тетяна Марущак‎. Такі спеціалісти є при кожному просторі
Психологиня ''Вільної' Тетяна Марущак‎. Такі спеціалісти є при кожному просторі

Як відвідувачки стають експертками простору 

Стежити за новинами та графіком заходів спільно з експертками та командою жіночого простору можна у телеграм-каналі "Вільна"‎ у Ніжині. Такі ж канали є у кожного простору "Вільна".

Список фахівчинь та графік заходів команда формує з урахуванням потреб клієнток. Як правило, у "Вільній"‎ долучають до співпраці лише експерток жіночої статі: "від жінок для жінок"‎ — така політика простору. Їх, в першу чергу, шукають по дружніх закладах та організаціях, покладаючись значною мірою і на запити відвідувачок. 

Наталя спершу просто приходила до простору. А потім сама стала тренеркою
Наталя спершу просто приходила до простору. А потім сама стала тренеркою

Деякі відвідувачки, походивши на активності від "Вільної"‎, згадують закинуті хобі, набираються сміливості — і переходять у статус експерток.

От і Наталя — вже не лише відвідувачка, а ще й тренерка. Вона працює вихователькою у Ніжинському дитячому будинку-інтернаті, і є спеціалісткою з проведення мандалотерапії з дітьми. Мандалотерапія поєднує у собі арттерапію та елементи психотерапії: це малюнок в колі, що точно передає стан людини на цю мить, та знімає психічне напруження.

— Спочатку я сумнівалась, чи вийде у мене — адже до цього я проводила заняття лише з дітками, а тут — дорослі жінки. Ще й переживала, що у мене неідеальна українська, порівняно з іншими лекторками — як проводитиму заняття? Але все обійшлось: на перше заняття до мене прийшло 6 людей, на друге — вже 16. Зараз я проходжу курси з нових артпрактик. Мені дуже цікава ця тема, збираюсь далі розвиватись у цьому напрямку.

При кожному просторі проводяться спортивні заняття для будь-якого віку
При кожному просторі проводяться спортивні заняття для будь-якого віку

За чим насправді до простору "Вільна"‎ приходять жінки?

"Вільна"‎ — це місце, куди жінки приходять, аби разом із спеціалістами проаналізувати свій емоційний стан, усвідомити, що на нього впливає, та "вилікуватись"‎ від хибних установок і комплексів.

Менеджерки розповідають: багато відвідувачок приходять до "Вільної" розгубленими, не мають роботи, мети, впевненості в собі. Спілкуючись з експертками, звільняючись від своїх страхів, вони знаходять діяльність собі до вподоби, і далі у них стає вже менше часу на відвідування "Вільної"‎. А до простору приходять нові дівчата та жінки — часто зі схожими проблемами, і команда починає роботу спочатку.

Часто відвідувачки проводять у просторі цілий день
Часто відвідувачки проводять у просторі цілий день

Найбільше трьох менеджерок "Вільної" у Ніжині надихають перетворення, що трапляються з жінками та дівчатами під час відвідування простору. Спершу відлюдкувата та насторожена школярка раптом стає тренеркою та влаштує гітарні вечори; дівчина, що пережила насильство від хлопця, вчиться будувати нові, здорові стосунки з чоловіками.

Станіслава розповідає про один з таких випадків кардинальних перетворень відвідувачок "Вільної"‎: якось до центру завітала жінка поважного віку. Вона була доволі різкою, до цього ходила до психолога не з "Вільної"‎, але рівень агресії не знижувався. Після відвідувань сеансів арттерапії вона подружилась з іншими людьми, отримала шанс виговоритися і кардинально змінилась — стала більш лагідною та спокійною.

— Спочатку вона транслювала, що вона сильна і їй не треба допомога. Але потім виявилось, що їй не вистачало саме підтримки та людей, які її вислухають, — розповідає Станіслава. 

За чим таки насправді до "Вільної" приходять жінки

(На основі власних спостережень трьох працівниць "Вільної" у Ніжині)

  • відпустити минуле;

  • навчитися любити та приймати себе;

  • цінувати свою унікальність;

  • навчитись довіряти своїм почуттям;

  • навчитись шукати у проблемі світлу сторону;

  • знайти справу свого життя;

  • усвідомити, що помилятися — це нормально.

— Одним з напрямків нашої діяльності у громаді є реалізація м'якої стратегії з виявлення насильства у родині. Але такими ж м’якими кроками ми вчимо усіх інших відвідувачок проявляти себе через малювання, ліплення, спорт, тренінги. Ми вчимо їх проговорювати будь-який свій біль, і тоді багаторічний шар образ та травм потихеньку зменшується, даючи жінці свободу бути собою. Думаю, це наша формула популярності серед жіночої частини нашого населення — що цей простір є щирим у своєму прагненні повернути жінці себе саму, — каже Ганна Б'янка. 

Сотні тисяч жінок по всій Україні уже знайшли у просторах ''Вільна' нових подруг
Сотні тисяч жінок по всій Україні уже знайшли у просторах ''Вільна' нових подруг

Дві відеоісторії: відвідувачки та працівниці простору "Вільна" на Лівому березі Києва

Алла — біженка з Донецької області. Під час війни переїхала до Києва з старенькою хворою мамою і братом, що має психічне захворювання та інвалідність першої групи. Обидва — і мама, і брат — потребують постійної опіки та догляду. Життя і раніше було непростим, але у столиці в Алли почалася справжня депресія. Втім, віднедавна вона знову почала посміхатися, відчула сили та жагу до життя й навіть повернулася до написання віршів, що дуже любила робити в юності. Все через те, що Алла стала постійною відвідувачкою простору "Вільна". 

Олена півроку прожила в окупації. Довго не могла наважитись покинути Бердянськ — їй здавалося це зрадою рідного міста. Дорога на підконтрольні Україні території стала справжнім випробуванням: їм з чоловіком довелося терпіти приниження на 18 ворожих блокпостах. Зараз Олена працює у просторі "Вільна" на Лівому березі Києва. Каже: якби не це, то потонула б в депресії. А тут вона не лише сама віднайшла сенс життя, але й допомагає іншим жінкам повернути посмішку і віру в себе.

______

Діяльність просторів "Вільна" здійснюється завдяки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення за підтримки уряду США (Бюро USAID із питань гуманітарної допомоги).

Матеріал підготовлено в межах Програми з протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення, за підтримки уряду США (Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги).