Зміст:
  1. Факт №1: титули
  2. Факт №2: особисте життя
  3. Факт №3: освіта
  4. Факт №4: ухилянт
  5. Факт №5: економний та стильний
  6. Факт №6: COVID-19 існує
  7. Факт №7: Kyiv is the capital of Ukraine
  8. Факт №8: засудив Росію

У Лондоні 6 травня пройде церемонія коронації наступного монарха Чарльза III. Цей титул йому дістався після смерті королеви Єлизавети II. За традицією, церемонія відбудеться у Вестмінстерському абатстві о 13:00 за Києвом. Подивитися пряму трансляцію коронації можна буде на офіційному каналі королівської родини на YouTube.

Офіційно новим королем Чарльз стане тоді, коли візьме в руки скіпетр і герб. Водночас його дружина Камілла отримає титул королеви-консорта.

LIGA.Life не втрималася та вирішила розповісти деякі цікаві факти про самого Чарльза напередодні його коронації у Великій Британії. Тим паче не всі бачили серіал "Корона".

Факт №1: титули

До сходження на престол у 2022 році був герцогом Корнуольським та герцогом Розесейським. Після смерті свого батька Філіпа у 2021 році у скарбничку титулів додався ще Герцог Единбурзький.

Як старший з дітей королеви, Чарльз був першим спадкоємцем трону. Але ролі монарха він очікував найдовше в історії Британії – титул принца Уельського носив з 1958 року.

Добре, що після 6 травня до Чарльза можна буде звертатися просто "Його Величність". Але, справедливості заради, повний його титул з 2022 року звучить так:

"Його Величність Чарльз, милістю Божою Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії та інших Його королівств і територій Король, Голова Співдружності, захисник віри".

Фігура принца Чарльза в музеї мадам Тюссо. Фото: EPA

Факт №2: особисте життя

Це відома історія – Чарльз був одружений двічі. Перший раз майбутній монарх уклав шлюб з Діаною Спенсер, але через 15 років вони розлучилися. Друге весілля вже не "гуляли всім палацом", бо Чарльз побрався зі своєю давньою подругою Каміллою Паркер-Боулз у муніципальному департаменті округу Віндзор. Королева Єлизавета на весіллі не була.

Принц Чарльз та принцеса Діана (Фото: EPA)
Принц Чарльз та принцеса Діана (Фото: EPA)

Факт №3: освіта

Чарльз – перший спадкоємець, який здобув освіту у школі, а не на приватних уроках. У 1956 році він розпочав заняття в школі Гілл Хаус, на заході Лондона, де не отримував особливого ставлення від засновника та директора школи Стюарта Таундера. Королева прислухалася до поради, щоб Чарльз тренувався грати у футбол, оскільки хлопці ніколи не проявляли особливого ставлення на футбольному полі.

Факт №4: ухилянт

У жовтні 1967 року Чарльз порушив королівську традицію вдруге, коли він вступив прямо до університету після А-рівня, а не вступив до Збройних сил Великої Британії. Інформації про отримання повістки від центрів комплектування та соціальної підтримки не надходило.

Принц Чарльз та співак Prince (Фото: EPA)
Принц Чарльз та співак Prince (Фото: EPA)

Факт №5: економний та стильний

Ще у 2009 році британські таблоїди помітили, що принц Чарльз носить постійно одну і ту саму пару взуття – це чорні оксфорди John Lobb. І носить він їх з 1968 року, через що туфлі покрилися вже великою кількістю латок. Be ecological since 1968.

Факт №6: COVID-19 існує

У 2020 році принц Чарльз засмутив прибічників теорії змов і захворів на COVID-19. Попри свій вік, з хворобою він упорався за 6 днів.

Факт №7: Kyiv is the capital of Ukraine

У вересні 1996 року принц Уельський Чарльз відвідав Україну на запрошення президента України Леоніда Кучми. Серед іншого у Києві відвідав Софійський собор, Меморіал Вічної Слави, Києво-Могилянську академію, де був приємно вражений англомовними студентами та вітальними плакатами.

Принц Чарльз з українськими ветеранами Другої світової війни (Фото: EPA)
Принц Чарльз з українськими ветеранами Другої світової війни (Фото: ЕРА)

Факт №8: засудив Росію

Члени британської королевської родини рідко висловлюються щодо політичних питань, але вторгнення Росії в Україну Чарльз засудив привселюдно. 

"Ми солідарні з усіма, хто чинить опір жорсткій агресії", — заявив він. За словами принца, це — "атака на демократію, на відкрите суспільство, на саму свободу".