28% українців почали частіше вживати алкоголь, ніж до повномасштабної війни  — опитування
Фото: Unsplash

28% українців збільшили вживання алкоголю після початку повномасштабного вторгнення, про це свідчать результати опитування Українського інституту майбутнього.

Загалом більшість респондентів (82%) вживають алкогольні напої, проте 64% вживають алкоголь декілька разів на місяць або рідше. Водночас регулярно або доволі часто це роблять лише 18%.

Для 16% респондентів вживання алкоголю є важливим способом розслабитися та відпочити, частіше це роблять чоловіки й молодь (18-35 років).

Фото: Український інститут майбутнього
Фото: Український інститут майбутнього

Серед занять, які останнім часом приносять задоволення українцям, — спілкування з рідними, дітьми, друзями, прогулянки на свіжому повітрі, перегляд фільмів і серіалів удома, проведення часу на YouTube чи в соцмережах, прослуховування музики (частіше для молоді), читання, а також спілкування з домашніми тваринами (більше для людей старшого віку).

Фото: Український інститут майбутнього
Фото: Український інститут майбутнього

Більшість опитаних зазначають зміни емоційно-психологічного стану, 39% кажуть про його погіршення. Проте дослідники зазначають, що, порівнюючи з опитуванням грудня 2022 року, середня оцінка емоційно-психологічного стану українців все ж дещо покращилася.

Водночас на психоемоційний стан українців впливає відчуття небезпеки, яку 26% опитаних відчувають навіть удома. Це особливо притаманно жителям сходу та півдня України. Крім того, від 39% до 44% респондентів вважають небезпечним перебування поза своєю оселею — на роботі, у громадських місцях та закладах, просто неба на вулиці.

Фото: Український інститут майбутнього
Фото: Український інститут майбутнього

За пунктами шкали EST-Q, помітна частина українців відчувають втому, виснаженість, тривожність, проблеми зі сном. Помітні прояви цих станів фіксуються у 15-17% населення, гострі стани — у 2-3%. Психологічне виснаження є характерним для жінок особливо середнього віку (36-50 років). Емоційну тривожність частіше переживають молодь (18-35 років), частіше чоловіки. Розлади сну характерні для літніх жінок (51 рік або старше).

Опитування проводили з 16 до 20 травня серед 1205 респондентів методом онлайн-анкетування. У ньому взяли участь мешканці всіх областей України, крім тимчасово окупованих.