Активісти закликають відновити дачу-пам’ятку в Пущі-Водиці — вона пережила три пожежі
Фото: Vitaliy Samuylenko

Активісти закликають відновити історичну деревʼяну садибу в Пущі-Водиці, відповідну петицію зареєстрував на сайті Київради співзасновник памʼяткоохоронного хабу "Цегла" Дмитро Перов.

Двоповерхова садиба, якій понад 100 років, є "унікальним зразком дерев’яного архітектурного мережива", зазначає автор петиції. Будівля має охоронний статус пам’ятки архітектури місцевого значення, її звели на початку 20 століття за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана.

Крім того, це одна з останніх Пущанських дач, яка зуміла пережити бої в передмістях Києва — у лютому-березні 2022 року. Однак, за словами Перова, будівля постраждала у березні 2023 року — від дій забудовника.

"Міський департамент культурної спадщини неодноразово звертався з вимогою привести будинок до належного стану. Однак попередження контролюючого органу було проігноровано. Тож, відповідно до ч. 2 ст. 19 Закону України "Про охорону культурної спадщини" цей орган має звернутися до суду з позовом щодо повернення пам’ятки у державну власність", — зазначає активіст.

Власником будівлі є підприємець і кандидат у депутати Київської обласної ради Руслан Браславський. Автор петиції закликає міську владу повернути дачу Брадтмана у державну власність та відновити унікальну будівлю.

Садиба була пошкоджена кількома пожежами, востаннє будівля горіла у березні 2023 року.