Апеляційний суд знизив суму, яку має сплатити архітектор "Квітів України", до 25 000 грн
Фото: Зберегти Квіти України/Facebook

Київський апеляційний суд задовольнив позов забудовника частково, водночас знизив суму відшкодування. Про це повідомила команда пам'яткоохоронного хабу "Цегла".

Суму відшкодування, яку має сплатити архітектор "Квітів України" Микола Левчук забудовнику, знизили до 25 000 грн.

Раніше забудовник Олексій Пишний вимагав від 84-річного архітектора сплатити 300 000 грн у вигляді відшкодування на судові витрати.

Будинок "Квіти України" збудовано у 1980-х роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

  • На початку червня 2021 року стало відомо, що з "Квітів України" хочуть зробити коворкінг із ресторанами та спорткомплексом. 12 липня 2021 року екскаватори почали зносити атріум "Квітів" і значно пошкодили фасад. Небайдужі кияни зупинили ці роботи.
  • Вже 13 липня на будівлю наклали арешт та заборонили зносити "Квіти України". Також Мінкульт заборонив будівельні роботи на об'єкті. Міністр Олександр Ткаченко заявляв, що компанія не отримувала дозволу Мінкульту на будівельні роботи.
  • У липні минулого року суд під час судового процесу заборонив демонтаж будівлі "Квіти України" через порушення немайнових авторських прав архітектора будівлі.