Архів Швеції опублікував матеріали з політичної історії України — фото
Фото: Державний архів Швеції

Державний архів Швеції виклав у мережу матеріали з політичної історії України — дипломатичні документи та листування ранньомодерного періоду, а також деякі унікальні та цінні карти. Про це повідомила юристка Марина Траттнер.

Наявність таких документів пояснюється тим, що Шведська імперія та український панівний клас у 17-18 століттях налагоджували міцні дипломатичні зв'язки, формували союзи та співпрацювали у різні способи, щоб утвердити себе на міжнародній арені в періоди конфліктів та війн. Міжнародна торгівля і судноплавство також відігравали важливу роль у дипломатичних переговорах.

Фото: Державний архів Швеції
Фото: Державний архів Швеції

"Під час переговорів була створена значна кількість документації, новини повідомляли у дипломатичному листуванні. Деякі з цих документів неможливо знайти в інших країнах світу", — пише юристка.

Тут також зберігається кілька томів архіву Міністерства закордонних справ, які містять дипломатичні документи, що стосуються визнання колишніх радянських республік та їхньої автономії, а також джерела, пов'язані з боротьбою за незалежність територій Черкесії, Грузії, Трансільванії та інших.

Ці документи також мають велике джерельно-історичне значення для Польщі, Туреччини, країн Балтійського моря, Румунії та Молдови.

Документи можна переглянути на сайті Держархіву Швеції за посиланням