Австрія надавала безкоштовний проїзний квиток на рік в обмін на татуювання
Фото: Unsplash

Австрія пропонувала безкоштовний проїзний квиток на рік тим, хто витатуює на тілі напис Klimaticket, повідомляє The Independent.

У жовтні 2021 року Австрія запустила Klimaticket — річний абонемент, який дає доступ до всіх мереж громадського транспорту країни. На відміну від новішого німецького Deutschlandticket, він не такий доступний, оскільки коштує 1095 євро на 12 місяців. Зараз його мають близько 245 000 осіб, а населення Австрії становить майже 9 мільйонів осіб.

Намети, де можна взяти участь в акції, облаштували цього літа на низці фестивальних майданчиків. Однак проїзні дарували лише першим трьом відвідувачам кожного з фестивалів, хто зголошувався витатуювати напис.

Ініціаторкою такої угоди стала міністерка клімату Австрії Леонора Гевсслер. Вона поділилася деталями акції на фестивалі в Санкт-Пельтені з написом Klimaticket на плечі. Однак її тату було тимчасове.

Акція викликала хвилю критики. Австрійська газета Standard описала ініціативу як "екологічну дурість", а Salzburger Nachrichten — як "голий цинізм".

Депутатка від ліберальної партії NEOS Генріке Брандштеттер сказала: "Пропонувати людям гроші за розміщення реклами під їхньою шкірою демонструє неприйнятний погляд на людство від урядового міністра".

Однак міністерка Гевсслер зазначила, що татуювання робилося лише вдень та людям, які досягнули 18 років. Водночас, за її словами, переважно люди, які робили собі тату, вже мали їх на тілі.