Альтанки, теплиця для рослин та власна свердловина. У Миколаєві розробили проєкт відбудови школи
Візуалізація: Анна Кирій

У Миколаєві планують відбудувати найбільшу, зруйновану російськими військами, школу №48. Проєкт відновлення презентувала архітекторка й засновниця архітектурно-проєктної групи Анна Кирій. Про це повідомляє видання Pragmatika.

Нову будівлю школи планують звести на базі старої, адже головний корпус школи можна відновити.

Візуалізація: Анна Кирій
Візуалізація: Анна Кирій

"Філософія дизайну нового навчального закладу принципово відрізняється від філософії часів радянської окупації, коли школи будували за принципом "ось тобі чотири стіни — іди й працюй", – каже директор Департаменту архітектури та містобудування Миколаївської міської ради Євген Поляков.

За його словами, місто практикуватиме людиноцентричний підхід.

До війни у школі навчалося 690 дітей, а після відбудови зможе вдвічі більше – 1326. Щодо безпеки, то будівля матиме укриття із санвузлами, диспетчерською, інженерним приміщенням й інфраструктурою для людей з інвалідністю.

Візуалізація: Анна Кирій
Візуалізація: Анна Кирій

"Територія нової школи становить 17,5 тис. квадратних метрів, а її будівля розрахована на 49 класів. На території закладу буде три відкриті класи-альтанки із сонячними панелями для проведення майстер-класів на свіжому повітрі, теплиця для вирощування рослин та зони відпочинку для молодших і старших школярів", – розповідає авторка проєкту.

Також архітекторка повідомила, що школа має бути максимально енергонезалежною, тому "запланували використання сонячних колекторів і теплових насосів". Заклад матиме свердловину, що забезпечуватиме його водою.

Візуалізація: Анна Кирій
Візуалізація: Анна Кирій

На території школи розмістять лабораторії, конференц-зали, майстерні, кілька спортивних майданчиків і два музеї: краєзнавчий та військово-патріотичного виховання. Спортивні майданчики та зону відпочинку зможуть відвідувати не лише учні, а й жителі міста.

Архітектора поділилась, що згодом біля закладу побудують мікрорайон для людей, які втратили своє житло під час війни.

"Ми хотіли надати проєкту унікальності так, щоб його можна було ідентифікувати серед сотень інших. І нам це вдалося, бо школа привернула увагу як українських, так і міжнародних партнерів", — зазначив Євген Поляков.

Наразі проєкт знаходиться на етапі пошуку фінансування для відбудови школи.