Для художників створили інструмент, що захистить їхні роботи від ШІ
Фото: Glaze

Дослідники з Чиказького університету створили інструмент Glaze, що допомагає художникам захистити свої роботи, опубліковані в інтернеті, й боротися зі штучним інтелектом у мистецтві. Про це пише видання Kotaku.

Йдеться про платформи штучного мистецтва, що створюють картини за допомогою технологій машинного навчання. ШІ бере картини митців, які є у вільному доступі, й на основі них створює нові зображення.

Інструмент Glaze працює таким чином: він додає другий, ледь помітний, шар поверх картини. Цей шар містить ще одну картину, яка має таку саму композицію, але в іншому стилі. Людське око не здатне його помітити, однак цей додатковий шар може заплутати штучний інтелект, адже він зчитує усі шари. Glaze "підказуватиме" користувачам потрібні зображення.

Наприклад, Stable Diffusion наразі може навчитися створювати зображення в стилі певного художника, побачивши лише кілька фрагментів оригінальних картин. Якщо цей митець використає інструмент Glaze перед публікацією картини в інтернеті, тоді Stable Diffusion не розпізнає стиль художника. Натомість інтерпретуватиме картину у зовсім інший стиль, наприклад Ван Гога.

Цей інструмент захистить художників від відтворення картин без їхньої згоди, пояснюють у статті.

Завантажити інструмент можна за посиланням.