Для станції метро "Київська" у Харкові розробили нові літери – фото
Фото: balbek bureau

Команда благодійників розробила нові літери для харківської станції метро "Київська". Серед творців — столичний архітектор Слава Балбек, моделлер Валерій Стефанов, а також архітекторки Марія Павлюк і Альона Тригуб.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

У липні у Харківському метрополітені поступово почали замінювати російськомовні написи на стінах станцій "Академіка Павлова", "Київська" та "Пушкінська".

На станції "Київська" літери з оригінальним шрифтом замінили на напис зі стандартним шрифтом Myriad, що йде за замовчуванням у програмах Adobe, зокрема вони були виготовлені з пластику.

Дізнавшись цю новину, агенція balbek bureau зв’язалася з адміністрацією харківської підземки. Керівник агенції Слава Балбек запропонував розробити макети нових літер і відпрацювати пілотний зразок.

Пілотний зразок у натуральну величину вже виготовили в різних техніках і матеріалах та обрали фінальне рішення. Загалом команда створить 64 керамічні літери для восьми написів з двох боків платформи. Нові літери були змодельовані згідно з архівними фотоматеріалами та геометрією наявного зразка.

Фото: balbek bureau
Фото: balbek bureau

Наразі проєкт знаходиться на етапі виробництва літер у кераміці та буде невдовзі завершено. За словами Балбека, оригінальні літери насправді не збереглися, бо технічно неможливо було демонтувати стару кераміку, не пошкодивши її, тож надписи потрібно створювати наново.

Усі витрати на розробку, виробництво та логістику повністю покривають благодійники. Більшу частину фінансування взяли на себе представники громадського сектору та соціально відповідального бізнесу.

Пілотний зразок розіграють, щоб зібрати кошти для харківських військових.