До елементів нематеріальної культурної спадщини додали три позиції: перелік
Фото: МКІП

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України поповнився трьома новими позиціями. Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

Йдеться про:

  • обряд "Гоніння гадюк" (село Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванська громада Сватівського району Луганської області);

Дійство присвячене до початку Великого Поста. Головний об’єкт звичаю – людське житло, яке учасники ритуалу повинні "очистити" від злих духів, злиднів, лиха, всіляких хвороб та напастей, які у селі іменують "гадюками, гадами". Учасниками обряду є виключно представники чоловічої статі: хлопчики від 7 років, парубки та дорослі чоловіки.

  • практику з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва;
Фото: МКІП
Фото: МКІП
  • обряд заплітання весільної коси (селище Білокуракине Сватівського району Луганської області).
Фото: МКІП
Фото: МКІП

Відповідний наказ про це підписав тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Своєю чергою територіальні громади мають сприяти у проведенні моніторингу стану життєздатності елементів нематеріальної культурної спадщини. Також вони мають подавати МКІП щороку до 15 вересня звіт про виконання Планів охорони елементів нематеріальної культурної спадщини та, в разі потреби, переглянути Плани охорони.