Дим електронних сигарет знерухомлює імунні клітини – дослідження
Фото: Unsplash

Вдихання парів електронної сигарети може призвести до порушення нормальної роботи імунних клітин. Про це йдеться у дослідженні, яке провели науковці з університету Бірмінгема. Висновки опубліковані в Journal of Allergy and Clinical Immunology, пише Центр громадського здоровʼя.

Як зазначено у дослідженні, вдихання диму з вейпів може пошкодити нейтрофіли — першу лінію захисту імунної системи людини.

Дослідники взяли зразки крові у здорових донорів, які ніколи не вживали тютюн та не користувалися вейпами. Потім науковці піддали нейтрофіли, взяті з крові, впливу 40 затяжок неароматизованого вейпу (за попередніми дослідженнями, така кількість вважається низьким щоденним впливом).

Частина зразків зазнала впливу парів, які містять нікотин, а інші — альтернатив, що не містять нікотин.

Результати тестів показали, що як у нікотинових, так і у безнікотинових групах нейтрофіли залишалися живими, але "застрягали на місці". Через це вони ставали нездатними ефективно протистояти загрозам для організму.

Вчені також встановили, що нейтрофіли після застосування вейпу мали накопичення мікрофіламентів (нитки білка актину) всередині клітин. Через те, що ці білкові нитки не можуть належним чином переорганізуватися, нормальна функція клітин пригнічується.

Актин зазвичай зустрічається у вигляді ниток усередині клітин і перебудовується в мережу, щоб допомогти клітині змінити свою форму. Завдяки цій особливості нейтрофіли в нормі можуть рухатись назустріч загрозі та знищувати її.

Дослідники помітили, що в нейтрофілах, які зазнали впливу парів електронних сигарет, незалежно від того, містили вони нікотин чи ні, були високі концентрації ниток F-актину. Накопичення F-актину призвело до того, що імунні клітини стали менш здатними рухатися та нормально функціонувати.

"Нейтрофіли зазвичай захищають легені, переходячи з крові у місце можливої шкоди, перш ніж використовувати низку захисних функцій для захисту легень. Тому вплив, який пари електронних сигарет чинять на їхню рухливість, викликає серйозну занепокоєність", — заявив Девід Тікетт, професор респіраторної медицини в університеті Бірмінгема.

Він додав, що люди, які регулярно використовують електронні сигарети, наражаються на вищий ризик респіраторних захворювань.