Грінпіс склав рейтинг європейських країн за доступністю громадського транспорту — перелік
Фото: Unsplash

Минулого тижня Грінпіс опублікував звіт, у якому проаналізував доступність тарифів і склав рейтинги 30 країн та їхніх столиць. Активісти дійшли висновку, що ціни надто високі у більшості країн, пише The Mayor.

"Доступний громадський транспорт є необхідністю, але багато урядів ставляться до нього, як до розкоші. Уряди повинні запровадити прості та доступні "кліматичні квитки" на громадський транспорт, щоб зменшити витрати людей та скоротити використання нафтопродуктів, що веде нашу планету до катастрофи", — заявляє експертка Грінпісу Лорелей Ламузен.

Для формування рейтингу країн і столиць було кілька критеріїв, серед яких – наявність єдиного квитка на весь громадський транспорт, знижки для соціально незахищених верств населення, ставка ПДВ і ціноутворення.

Окрім Люксембургу та Мальти, які зробили внутрішній громадський транспорт безплатним, лише Австрія, Німеччина та Угорщина запровадили порівняно доступні загальнонаціональні квитки, які коштують менш ніж 3 євро на день.

Близько двох третин проаналізованих країн взагалі не мають довгострокових проїзних квитків. У звіті також розглядаються податки на громадський транспорт, що становлять у середньому 11% ПДВ, які, на думку дослідників, "вищі, ніж на базові послуги".

Шість країн ЄС, включно з Румунією, Болгарією, Естонією, Словаччиною, Хорватією та Угорщиною, оподатковують громадський транспорт за найвищою ставкою, а Угорщина лідирує з 27 відсотками.

Аналіз був проведений через кілька днів після того, як 1 травня в Німеччині набули чинності нові недорогі національні проїзні картки.

Deutschlandticket пропонує пасажирам уніфікований місячний проїзний квиток вартістю 49 євро. Він охоплює весь автобусний і залізничний транспорт Німеччини, включно з внутрішніми та міжміськими поїздками.

За допомогою цього рейтингу Грінпіс хоче просунути концепцію створення загальноєвропейського квитка — за зразком німецької версії.

Перша десятка країн:

1. Люксембург (100 балів),

2. Мальта (88 балів),

3. Австрія (81 бал),

4. Німеччина (69 балів),

5. Кіпр (63 бали),

6. Іспанія (62 бали),

7. Швейцарія (58 балів),

8. Угорщина (54 бали),

9. Нідерланди (46 балів),

10. Естонія (45 балів).

Перша десятка міст:

1. Таллінн (100 балів), Люксембург (100 балів) і Валлетта (100 балів),

4. Прага (98 балів),

5. Братислава (91 бал),

6. Мадрид (89,3 бала),

7. Рим (88,6 бала),

8. Відень (88,57 бала),

9. Афіни (88,54 бала),

10. Софія (84,3 бала).