Іранських режисера та продюсера ув’язнили в рідній країні за показ фільму в Каннах
Фото: International Film Festival du film de Biarritz

В Ірані кінорежисера Саїда Рустаї та продюсера Джавада Норузбегі засудили до шести місяців увʼязнення за те, що вони показали свій фільм "Брати Лейли" на Каннському кінофестивалі у 2022 році, повідомляє The Guardian.

Суд визнав винними Рустаї та Норузбегі у "сприянні пропаганді опозиції проти ісламської системи". Найближчим часом обох чоловіків відправлять під варту. Вони відбудуть у в’язниці приблизно дев'ять днів. Решту терміну їм відстрочили на п'ять років.

Протягом періоду відсторонення чоловіки повинні відвідувати курси режисерів, що "плекають національні та етичні інтереси", а також не матимуть права співпрацювати з іншими кіномитцями.

Фільм "Брати Лейли" розповідає складну історію сім’ї, яка бореться з економічними труднощами в Тегерані.

Стрічка була заборонена в Ірані з моменту її виходу минулого року. При цьому фільм претендував на Золоту пальмову гілку на Каннському фестивалі у 2022 році та отримав нагороду Міжнародної федерації кінокритиків.

"Брати Лейли" були заборонені після того, як фільм "порушив правила, потрапивши на міжнародні кінофестивалі без дозволу", а режисер відмовився "виправити" це на прохання міністерства культури Ірану.

34-річний Саїд Рустаї здобув міжнародну популярність після виходу фільму "Закон Тегерана" (Just 6.5) у 2019 році. Стрічка розповідає про проблему наркотиків в Ірані та жорстоку й безрезультатну реакцію поліції.