Через спалювання сухостою вигоріло майже 8000 гектарів землі з початку року — ДСНС
Фото: Уніан

В Україні внаслідок спалювання сухостою згоріло майже 8000 га землі, також живцем згоріли тисячі диких тварин, повідомляє ДСНС.

"Майже 8000 га згорілої землі, тисячі живцем спалених диких тварин, колосальні матеріальні збитки, залучені значні людські та технічні ресурси. Такими є наслідки безглуздого спалювання сухостою з початку року", – йдеться у повідомлені.

Зазначається, що у 90% випадків причина виникнення пожеж в екосистемах — людська недбалість. Деякі господарі бездумно випалюють суху траву, чагарники та сміття.

Щодня рятувальники ДСНС гасять до сотні таких пожеж. У 2023 році вже ліквідовано майже 10 000 загорянь в екосистемах і на відкритих територіях.

У службі додають, що з випалених місць пернаті летять вже назавжди. А якщо пожежа була масштабною — територія стає непридатною для життя будь-якої живності.

ДСНС наголошує, що в Україні триває пожежонебезпечний період, а вітри роблять ситуацію ще небезпечнішою. "Будь-яке необережне поводження з вогнем — недопалок, кинутий у лісі, парку або ж із вікна авто, — може спричинити масштабну пожежу", — нагадують рятувальники.