Хірурги у Львові вперше самостійно пересадили пацієнту кістку з гомілки у щелепу
Фото: ''Незламні'' / Facebook

У Львові українські хірурги провели вперше складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи без допомоги іноземних колег. Про це повідомили в реабілітаційному центрі "Незламні".

Пацієнтом став 25-річний військовослужбовець Андрій Грушко з селища Чкалове, що на Херсонщині. Щойно йому виповнилося 18 років, чоловік вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення РФ він служив на Донеччині, де 12 березня 2022 року російський уламок розтрощив йому щелепу.

Фото: ''Незламні'' / Facebook
Фото: ''Незламні'' / Facebook

"Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося", — ділиться обставинами свого поранення Андрій.

Зазначається, що уламок боєприпасу, буквально, розірвав йому пів обличчя. Побратими змогли зупинити масивну кровотечу та евакуювати важко пораненого воїна. Після двох років лікування у різних медзакладах він потрапив у реабілітаційний центр "Незламні", де йому провели операцію з реконструкції нижньої щелепи, вставивши титановий імплант, однак він не прижився.

Фото: ''Незламні'' / Facebook
Фото: ''Незламні'' / Facebook

Тому лікарі вирішили замінити відсутній фрагмент його власною кісткою. Це одна з найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Щоб кістка прижилася, треба ювелірно зʼєднати купу маленьких судин завтовшки лише з людської волосини, кажуть фахівці.

Команда лікарів забирала частину гомілкової кістки разом із м'язами та судинами й пересадила її в щелепу захисника. Потім фахівці зшили усі судини та "закрили" рану клаптем шкіри пацієнта. Складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин. Кістка прижилася.

Фото: ''Незламні'' / Facebook
Фото: ''Незламні'' / Facebook

До цього українські спеціалісти проводили такі операції з американськими колегами місії Face to Face. Так, наприкінці минулої осені разом вони прооперували понад 10 військових з подібними травмами.