Журавлина знижує ризик розвитку інфекцій сечовивідних шляхів на 50% у певних людей
Фото: Unsplash

Нове дослідження науково підтвердило, що використання журавлини позитивно впливає на лікування інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ).

ІСШ найчастіше зустрічаються у жінок, але також трапляються у дітей та чоловіків.

У новому дослідженні вчені проаналізували 50 попередніх випробувань, які охопили понад 8857 учасників. У цих попередніх дослідженнях розглядалося, як журавлина (у вигляді соку, таблеток, порошку) пов'язана зі зменшенням ризику розвитку ІСШ.

За словами лікарів, більшість у цих дослідженнях порівнювали журавлину з плацебо, а відсутність інфекцій сечовідних шляхів – з уживанням журавлинного соку чи відповідних таблеток.

"Аналіз встановив, що журавлина знижує розвиток ІСШ у жінок, в яких стаються рецидиви, у дітей та людей, схильних до ІСШ внаслідок медичних втручань", — каже епідеміолог Жаклін Стівенс з Університету Фліндерса в Австралії.

Ризик розвитку ІСШ був знижений більш ніж на чверть у жінок із повторними випадками інфекції, більш ніж на половину у дітей та трохи більше ніж на половину для людей, які можуть отримати ІСШ після медичних процедур.

Зокрема, лише декілька людей у ​​дослідженнях повідомили про побічні ефекти, найпоширенішим був біль у шлунку.

Також споживання журавлини не дало жодної користі для людей похилого віку, вагітних та людей з проблемами спорожнення сечового міхура. Тому цей метод можна застосовувати не для всіх.

Однак дослідження показало, що вплив журавлини на зниження розвитку ІСШ у певної групи людей є дійсно значним, додають фахівці.