Литва планує штрафувати за незнання українцями литовської мови
Фото: Unsplash

У Литві через рік запровадять штрафи для роботодавців, у яких працюють українці без знання литовської мови. Відповідний документ розробила державна мовна інспекція, повідомляє Delfi.

За словами голови інспекції Аудрюса Валотки, надходять скарги на те, що біженці з України на робочих місцях не обслуговують литовською — передусім на це нарікають відвідувачі аптек і магазинів.

У березні 2022 року у Литві оголосили про меморандум на володіння литовською. Це дало право на працевлаштування біженців з України, які не володіють литовською мовою, якщо це не загрожує життю та здоров'ю. Згодом це послаблення подовжили до березня 2024 року.

За словами Валотки, Литва дала українцям 24 місяці на опанування мови. Однак опитування українців у Литві показало, що вони не знають про цю умову.

Через рік, коли термін послаблення спливе, інспектори почнуть вимагати від роботодавців сертифікати про складені працівниками іспити з литовської мови. Це відбуватиметься у разі отримання скарги від споживачів послуг. Після цього інспекція дасть термін на складання іспиту до пів року.

Також Валотка заявляє, що у Національному центрі освіти йому повідомили, що майже ніхто з українців не складає іспити на знання мови. Водночас він визнав, що існує брак місць на курсах литовської.

Міністерка економіки Аушріне Армонайте вважає наміри мовної інспекції штрафувати за незнання українцями мови "відсутністю емпатії до постраждалих від війни людей". Вона заявила, що мінекономіки зробить усе можливе, аби "зупинити переслідування біженців".

Армонайте запитує, що означає це штрафування, і сама відповідає  на запитання: "Що бізнес, який прийняв людей на роботу, буде покараний, або що тисячі людей доведеться звільнити?".

У Литві працює приблизно 12 000 українців.