Майже половина пішохідних переходів у Києві не відповідають нормам інклюзивності: дослідження
Фото: Pexels

48% пішохідних переходів у центрі Києва не відповідають вимогам інклюзивності. Таких висновків дійшли студенти Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, які навчаються за напрямком "урбаністика". Студенти провели масштабне дослідження та поділились результатами ексклюзивно з Ліга.нет.

Студенти, Антон та Семен, дослідили 959 пішохідних переходів у центрі Києва, а це загалом 1918 пішохідних підходів.

Відповідно до нових ДБН, усі підходи мають бути понижені у нуль з дорожнім покриттям та оснащені тактильною плиткою. На магістральних шляхах посеред переходу мають бути встановлені ще й острівці безпеки. Нові ДБН також рекомендують облаштовувати підвищені пішохідні переходи, які відіграють роль сповільнювачів автомобільного руху. У центрі Києва таких — лише вісім.

За результатами дослідження, у центральному ареалі столиці тільки 25% пішохідних переходів (488 підходів) повністю відповідають вимогам, тобто мають нормативне пониження й облаштовані тактильною плиткою. 27% переходів (507 підходів) — доступні частково, наприклад, мають пониження, але без тактильної плитки або ж навпаки. 48% переходів (923 підходи) — взагалі не відповідають вимогам.

За словами хлопців, найкраща ситуація у центрі в Шевченківському районі — там 32% переходів є нормативними, а проблеми мають 45%. Це насамперед завдяки тому, пояснюють Антон та Семен, що саме в цьому районі капітально відремонтували найбільше вулиць (Скоропадського та Франка).

Майже половина пішохідних переходів у Києві не відповідають нормам інклюзивності: дослідження
null

Також студенти зазначають, що в частинах міста без капітального ремонту для маломобільних людей місто недоступне взагалі. У Подільському та Печерському районах ситуація "терпима", найгірша ситуація у Голосіївському районі. Там ненормативними є понад 60% переходів. А пристосовано для маломобільних — лише 31 перехід (12%), причому всі вони розташовані хаотично.

Майже половина пішохідних переходів у Києві не відповідають нормам інклюзивності: дослідження
null

За словами студента Антона, сучасні ДБН були ухвалені у 2018 році, і за цей час місто банально не встигло підлаштувати до нових норм усі вулиці.

"Коли ми презентували це дослідження комунальним підприємствам, то представник Київавтодору сказав, що місто могло б "унормувати" всі переходи за 2-3 роки — для цього треба робити по 3-4 тисячі переходів щороку. Але фінансування виділяють тільки на 256 (щороку). Тобто можна уявити, скільки часу потрібно, щоб зробити увесь Київ безбар’єрним", — підкреслив Антон.