Мінкульт позбавив колишню Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Тепер її можна демонтувати
Фото: КМДА

Міністерство культури України зазначило, що колишня Арка дружби народів не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України. Монумент втратив статус памʼятки історії і тепер його можна демонтувати. Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Також Мінкульт зазначає, що попри перейменування монумента на "Арку Свободи українського народу", інсталяція репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України. Про це наголошено у фаховому висновку Експертної комісії Українського інституту національної пам’яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики.

У висновку експертів ідеться про те, що втілений у монументі міф про "возз’єднання" двох "братніх" народів не відповідає історичним реаліям. А в умовах широкомасштабного вторгнення РФ в Україну цей міф активно використовується для обґрунтування "законності" путінських територіальних претензій.

"У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його "ярмом". Позбавляючись монументального "ярма", ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу", – зазначив т.в.о. міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

  • Нагадаємо, у травні 2022 року Київрада ухвалила рішення щодо перейменування Арки дружби народів. У квітні під нею демонтували бронзову скульптуру двох робітників.
  • 29 березня експертна комісія Українського інституту національної пам'яті (УІНП) визнала колишню Арку дружби народів (перейменовану на Арку свободи українського народу) до символіки російської імперської політики. Експерти зазначили, що інсталяція підлягає повному демонтажу.