Мюнхенська летюча тарілка, китайський шедевр архітектури: найкрасивіші стадіони світу
Зміст:
  1. Альянц-Арена (Мюнхен, Німеччина)
  2. Велодром (Марсель, Франція)
  3. Стадіон на воді Марина Бей (Сінгапур)
  4. "Національний стадіон" (Китай, Пекін)

На правах реклами

Футбольний стадіон – це значно більше, ніж просто місце проведення матчів тієї чи іншої команди. Коли ми, читаючи новини про футбол, зустрічаємо такі легендарні назви як Енфілд, Сігнал Ідуна Парк або Сан Сіро, то думаємо не лише про саму спортивну споруду, але й відразу асоціюємо ту чи іншу арену з її господарями, котрі роками писали на ній найяскравіші сторінки своєї славетної історії.

Стадіон кожної команди стає для неї справжнім домом, а вдома усе має бути красиво та затишно. Тож окрім суто технічних характеристик, таких як місткість, зручність розташування трибун та сучасність арени, важливо також, аби її зовнішній вигляд милував око вболівальників.

Сьогодні футбол приваблює все більше шанувальників не лише самою грою, але й своєю естетичною складовою, тож клуби знаходять дедалі цікавіші рішення для того, щоб зробити свій домашній стадіон справжньою окрасою міста, а деякі навіть претендують на те, щоб носити звання найбільший стадіон світу. Тож ми пропонуємо вам познайомитися з кількома найкрасивішими аренами світу.

Альянц-Арена (Мюнхен, Німеччина)

Повітряна подушка, автомобільна шина, летюча тарілка – лише кілька варіантів назви домашньої арени мюнхенської Баварії, які можна зустріти у новинах про футбол. Усе через її незвичну форму та дизайн. Альянц-Арена входить до топ-10 найбільших футбольних стадіонів Європи, що належать до категорії еліт, а ще це справжній стадіон-хамелеон, здатний змінювати колір залежно від того, хто тут грає. У дні, коли на поле виходить мюнхенська Баварія, вона підсвічується червоним кольором, під час матчів Мюнхена 1860 – синім, а для національної збірної Німеччини фасад стадіону стає білим.

Велодром (Марсель, Франція)

Дивна назва для футбольного стадіону, чи не так? Але її пояснення максимально просте: до 80-х років на арені, що лише трохи поступається за місткістю найбільшому стадіону України НСК Олімпійський, справді проводилися велогонки, і лише потім велодоріжки були замінені на трибуни. А ще дах арени своїм вигином нагадує велотрек, а одна з трибун названа іменем видатного марсельського велогонщика. Унікальний стадіон є домашнім для місцевого Олімпіка, а цього сезону на ньому мав можливість зіграти донецький Шахтар, тож ви точно могли чути його назву у футбольних новинах.

Стадіон на воді Марина Бей (Сінгапур)

Навряд чи ви зможете назвати велику кількість стадіонів, розташованих на воді, але вони існують, і одним з таких є сінгапурський Марина Бей. Вода оточує спортивну споруду з трьох сторін, місця для глядачів розташовані на березі, а от саме поле – безпосередньо на воді. Клаптик суходолу між полем та трибунами теж не залишився порожнім: на ньому знайшлося місце для шматочка траси Формули-1. Марина Бей чимось нагадує Стадіон першого травня у Пхеньяні – найбільшу футбольну арену світу, здатну вмістити 114 тисяч глядачів. Однак стадіон у Північній Кореї все ж розташований не на воді, а на острові.

"Національний стадіон" (Китай, Пекін)

Форма стадіону – один з найочевидніших способів зробити його унікальним та привабливим. Однак китайські архітектори та будівельники, будуючи найбільшу арену країни, мали зробити так, щоб і красиво було, і потенційний землетрус, у разі чого, витримала. Рішенням стало створення стадіону у вигляді пташиного гнізда, і завдяки такому дизайну його стало дуже легко упізнати за зовнішнім виглядом, адже втілення такої ідеї зробило цю арену справжнім шедевром архітектури.