МОК запросив на Олімпіаду в Парижі 203 країни, виключивши зі списку Росію і Білорусь
Фото: МОК

Міжнародний Олімпійський Комітет надіслав запрошення 203 країнам на участь в Олімпійських іграх 2024 року. Про це повідомляється на офіційному сайті МОК.

Запрошення не отримали три країни: Росія, Білорусь і Гватемала. Остання з вересня 2022 року відсторонена від олімпійського руху через втручання уряду в незалежність Національного олімпійського комітету країни. 

Відсутність запрошення означає, що ці країни не будуть представлені на Олімпіаді-2024 під своїм прапором. Однак є ймовірність, що спортсмени з Росії та Білорусі зможуть взяти участь в Іграх.

Раніше МОК оголосив, що ухвалюватиме рішення щодо участі окремих, нейтральних спортсменів з російським або білоруським паспортом у відповідний час.

Літня Олімпіада відбудеться з 26 липня до 11 серпня 2024 року в Парижі, Франція.

  • 20 лютого 2023 року уряди 34 країн звернулися до МОК із закликом не допускати спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаду.
  • 28 березня 2023 року МОК на чолі з його президентом Томасом Бахом запропонував допустити спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань у нейтральному статусі. Це викликало обурення в Україні та більшості західних країн. Кількома днями пізніше Бах заявив, що "уряди не мають вирішувати, яких спортсменів допускати до змагань".
  • 14 квітня Міністерство молоді та спорту заборонило будь-яким національним збірним України брати участь у змаганнях, на яких присутні спортсмени з Росії та Білорусі.