На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань
Зміст:
  1. Що таке Центри знань з НІЗ
  2. Не словом, а ділом: робота Центрів знань
  3. Хочу Центр знань у своєму місті. Як це зробити?

На правах реклами

Пандемія COVID-19 навчила весь світ дотримуватися правил гігієни та використовувати засоби захисту від інфекції. Тим часом неінфекційні захворювання (НІЗ) нікуди не зникли, зокрема серцево-судинні та психологічні захворювання, цукровий діабет, онкологія, хронічні респіраторні захворювання.

За статистикою, саме неінфекційні захворювання – причина 91% усіх смертей в Україні. Тільки через серцево-судинні хвороби помирає майже 18 млн людей щороку в усьому світі. Ба більше, наявність НІЗ збільшує ризик важкого перебігу COVID-19, госпіталізації та передчасної смерті. 

Наступним випробуванням для здоров’я українців стало повномасштабне вторгнення. Стрес, хаотичне харчування через переїзди та ночівлі в бомбосховищах, проблеми доступу до медзакладів та ліків призвели до погіршення самопочуття, розвитку та загострення хронічних захворювань. 

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

Так, у квітні 2022 року україно-швейцарський проєкт "Діємо для здоров’я" та дослідницька агенція Gradus провели опитування серед дорослих осіб з хронічними хворобами у Львівській, Рівненській, Дніпропетровській, Херсонській та Полтавській областях.

Понад 50% учасників повідомили про погіршення фізичного здоров’я після 24 лютого, а 73% – психічного. Війна значно вплинула і на спосіб життя людей: зросла частка тих, хто харчується напівфабрикатами (з 3% до 7%), веде переважно сидячий спосіб життя (з 29% до 49%), збільшив споживання тютюнових виробів (з 6% до 16%) тощо.

Чи можливо покращити цю статистику та змотивувати українців змінювати спосіб життя на активніший та здоровіший? Це питання поставили собі експерти україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров’я". 

Результат – п’ять Центрів знань з неінфекційних захворювань в різних куточках України, створені за фінансової допомоги Швейцарської агенції розвитку та співробітництва. Про мету цих центрів та підходи до їх створення розповідаємо далі.

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

Що таке Центри знань з НІЗ

Це експертні центри з питань профілактики та контролю неінфекційних захворювань. Головна мета – поширювати доказову інформацію про профілактику, лікування та контроль НІЗ, а також промотувати здоровий спосіб життя. 

Фахівці Центрів знань прагнуть підвищити обізнаність населення та експертність спеціалістів, які працюють з темою неінфекційних захворювань. 

Також експерти центрів підтримують фахівців, які працюють в дотичних сферах: навчальних та медичних закладах, волонтерських, державних, громадських організаціях тощо. Зокрема:

  • організовують та проводять навчання (тренінги, лекції, семінари, зустрічі);

  • розробляють та розповсюджують інформаційно-просвітницькі матеріали, які базуються на доказовості та враховують міжнародний досвід;

  • надають експертну оцінку матеріалам з питань НІЗ, а також консультації та менторство у тих питаннях, де така підтримка необхідна;

  • організовують методичну підтримку фахівців регіональних центрів контролю і профілактики хвороб та інших установ, пов'язаних із профілактикою та контролем НІЗ. 

Влітку 2022 року перші Центри знань запрацювали на базі обласних центрів громадського здоров’я або їхніх аналогів у Львові, Полтаві, Дніпрі та Рівному. Спеціалісти пройшли навчання, а центри отримали сучасне технічне обладнання, меблі та матеріали.

Наприкінці того ж року такий Центр знань запрацював у Києві на базі Центру громадського здоров’я МОЗ України, щоб поліпшити ефективність роботи у сфері профілактики та контролю НІЗ на національному рівні. До цього Центру можуть звертатися по методичну підтримку та експертизу фахівці з будь-якого регіону України. 

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

Не словом, а ділом: робота Центрів знань

За менше, ніж рік існування регіональні Центри знань вже провели чимало безкоштовних для учасників навчальних заходів. Більшість з них стосувались життя українців в умовах війни. 

Так у Львові організували 5 тренінгів з подолання стресу. Учасники змогли освоїти важливі навички, як впоратися зі стресом, допомогти собі та рідним пережити ці непрості часи. Також львів’яни пройшли тренінг з першої домедичної допомоги, що нині є критично важливим для українців. А лікарі-епідеміологи закінчили п’ятиденне навчання з профілактики НІЗ.

У Дніпропетровському Центрі знань організували тренінги з подолання стресу для профілактики серцево-судинних захворювань; ризиків та методів профілактики НІЗ; здорового харчування як способу профілактики неінфекційних хвороб; першої домедичної допомоги при серцевому нападі.

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

А керівники медсестринських служб Дніпра мали тренінг "Сучасні аспекти роботи медсестринства". Важливою подією Центру став круглий стіл до Всесвітнього дня здоров’я. Мета цього заходу полягала у тому, щоб надати жителям області якомога більше цікавої інформації про здоровий спосіб життя, зміцнення здоров’я та запобігання хворобам. 

Тим часом Полтавський Центр знань не відставав від колег. Так освітяни отримали цінні знання з домедичної допомоги, сімейні лікарі дізналися більше про взаємозв’язок COVID-19 та НІЗ, а фахівці з медичної статистики – про збір та аналіз даних щодо неінфекційних захворювань.

У Рівному фахівці Центру знань навчали не лише працівників медичних закладів, але й журналістів та вчителів. Так, представники регіональних ЗМІ тепер знають, як ефективно комунікувати про здоровий спосіб життя та НІЗ, вчителі опанували мистецтво фандрайзингу, а фахівці з громадського здоров’я навчились робити базову серцево-легеневу реанімацію дорослих за допомогою дефібрилятора.

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

Хочу Центр знань у своєму місті. Як це зробити?

В межах проєкту "Діємо для здоров’я" розроблено концепцію створення центрів знань, якою фахівці проєкту готові поділитися з усіма регіонами, зацікавленими у створенні таких центрів у себе.

Поспішаємо вас заспокоїти: відкриття центрів знань не потребує великих інвестицій. Достатньо знайти приміщення, оснастити його обладнанням та меблями для проведення заходів та підготувати команду фахівців, які є основою центру. 

Адже саме вони організовують його роботу, проводять заходи, розробляють матеріали, експертно допомагають спеціалістам, які працюють у сфері профілактики і контролю НІЗ.

На варті здорового способу життя. Що таке Центр знань з неінфекційних захворювань

Окрім того, проєкт розробив навчальні матеріали з профілактики і контролю НІЗ, які доступні для усіх фахівців з будь-якого регіону України.

Тож звертайтесь до команди проєкту за експертною допомогою в організації центрів знань, які дозволяють зробити крок назустріч здоровому життю українців.