На Виноградарі розчистять озеро Синє і проведуть на території благоустрій
Фото: КМДА

Озеро Синє на Виноградарі планують розчистити й провести на території благоустрій до кінця 2023 року. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Унікальну водойму хочуть врятувати від обміління. Площа озера за останні 40 років суттєво зменшилася, з’єднувальна протока пересохла, і по суті утворилося два окремих озера, рівень води в яких постійно падає.

Озеро хочуть розчистити до глибини 5 м для розкриття ґрунтових джерел, що спричинить додаткове наповнення, а також покращить екологічний стан озера. Крім того, планують розчистити з’єднувальну протоку та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою.

Наукове дослідження показало, що причини обміління озера Синього мають природний та техногенний характер. До перших належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення.

До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.