Оголосили результати Радіодиктанту-2023 — яка найпоширеніша помилка
Фото: Уніан

Українське радіо оголосило результати Радіодиктанту національної єдності 2023 року, що відбувся 27 жовтня.

Цього року переможницями стали дві українки: Галина Шура — вчителька української мови та літератури з Волинської області та Христина Гоянюк — львів'янка, постійна учасниця Радіодиктанту. Вони написали радіодиктант без жодної помилки.

А також Українське радіо відзначило пʼять осіб, які зробили лише одну помилку:

  • Олеся Жу;
  • Євгенія Антонюк;
  • Вікторія Норичка;
  • Іванна Рубан;
  • Юлія Шевченко.

Люди, які написали без помилок або з однією помилкою, отримають спеціальні дипломи, сувенірні ручки, книжки, листівки, а також мʼячик-антистрес. 

Свої диктанти Українському радіо надіслали 20 000 людей, близько 3 000 — це паперові листи, решта —  електронні. Найстарша учасниця — 90-річна незряча жінка, з диктантом їй допомагала сусідка. Наймолодшому учаснику було 8 років.

Координаторка Радіодиктанту національної єдності Юлія Шелудько розповіла, що диктанти надіслали з усіх континентів, 39 країн, тимчасово окупованих територій України. А також навіть з Росії та Білорусі.

Голова комісії з перевірки Радіодиктанту Олена Масалітіна зазначила, що найпоширенішою помилкою стало вживання коми замість двокрапки на межі частин безсполучникового речення.

Водночас комісія, до складу якої входять сім осіб, враховувала варіативні, авторські розділові знаки, а також подвійні орфограми, тому це не визначали як помилки.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності — традиційна щорічна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові, акція єднання, що проходить у День української писемності та мови — 27 жовтня. Уперше радіодиктант пройшов 2000 року.

Цьогорічний текст "Дороги України" написала письменниця Катерина Калитко, а читав актор театру та кіно Олексій Гнатковський.