"Вони можуть": як діти, які відчувають бар’єри в житті, плавають краще за всіх

На правах реклами

Інвалідність не є ознакою слабкості. Українські паралімпійці прославляють країну на весь світ. І навіть якщо дитина з інвалідністю не стане професійним спортсменом, спорт відіграє величезну роль для її соціалізації та позитивного сприйняття себе. У другій частині спецпроєкту з Parimatch Foundation ми продовжуємо розповідати про юних спортсменів, які досягають успіхів попри інвалідність. 

Цьогоріч 30 дітей-спортсменів з інвалідністю з різних куточків України отримали стипендії від міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation у рамках комплексної програми "Так, я можу!". Вже третій рік Фонд спільно з Національним комітетом спорту інвалідів України таким чином підтримує маленьких спортсменів і створює умови для їхніх майбутніх успіхів. 

"Уже три роки ми разом впроваджуємо не лише стипендіальний проєкт, а й чимало різноманітних ініціатив, які об’єднали понад 500 дітей в 15 регіонах країни. Ми створили умови для занять спортом, а це найголовніше для того, щоб діти росли здоровими і почувалися членами суспільства. Держава зараз дуже багато робить для розвитку спорту, створюючи інклюзивний безбар'єрний простір. І ми продовжимо співпрацювати з владою в цьому напрямі й сподіваємося надихнути своїм прикладом інші бізнеси та ініціативи. Говоримо не тільки "Я так можу", а й "Ми можемо". Всі разом!" — зазначає Вадим Місюра, директор представництва міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation в Україні.

Стипендіатів відібрали серед переможців дитячої спартакіади "Повір у себе". Це змагання спільно проводять Національний комітет спорту інвалідів України, Міністерство молоді та спорту і система фізкультури та спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт". У спартакіаді беруть участь десятки тисяч дітей з інвалідністю. Серед них були відібрані стипендіати Parimatch Foundation — талановиті та здібні діти віком від 11 до 17 років.  Серед стипендіатів — кілька майстрів спорту України, кандидати в майстри спорту. Навіть із важкими ураженнями ці діти надзвичайно перспективні й  мають таланти у спорті. Втім, спортивні досягнення не були єдиним критерієм для призначення стипендії: Фонд зважав також на соціальний стан дітей. 

"Ми створюємо умови для тих, хто хоче і може займатися фізичною культурою і спортом. Фізкультурно-спортивна реабілітація потрібна передусім не для того, щоб виступати на змаганнях, а щоб у звичайному житті, сповненому бар’єрів, з недоступним транспортом і архітектурою, людина була самостійною та самодостатньою: могла навчатися в університеті, працювати, відвідувати стадіон, заїхати в супермаркет тощо. Наша спільна з Parimatch Foundation ініціатива створює можливості для дітей з інвалідністю для досягнень успіхів у спорті, а через них — реалізуватися в житті!" — розповідає Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Ось кілька їхніх історій.

Єгор, плавець

"Вони можуть": як діти, які відчувають бар’єри в житті, плавають краще за всіх

Єгор займається плаванням. Разом із мамою у зв'язку з воєнними діями на сході переїхав із Донецька до Києва. У рідному місті хлопець спортом не займався. Тут, у Києві, випадкова зустріч у метро змінила все — хлопцю  запропонували  займатися плаванням. Так у 14 років у Єгора почалися активні тренування  4-5 разів на тиждень за будь-якої погоди. Це дало свої результати — за два роки Єгор уже здобув розряд кандидата у майстри спорту з плавання. Загальний фізичний стан хлопця значно поліпшився, зміцніла спина, зменшився сколіоз. Він менше хворіє й став більш самостійним та відповідальним.

Мати Єгора Ірина виховує сина сама і не працює, бо мусить його доглядати. Стипендія від Parimatch Foundation стане суттєвою підтримкою і допоможе покривати витрати на басейн, інвентар та участь у зборах.

"Поганий той солдат, який не хоче стати генералом. Звісно, я реально дивлюся на речі: Єгор займається лише кілька років, але виступає вже на рівні з дорослими. Та й конкуренція серед хлопців у плаванні величезна. І навіть п’яте місце у такому випадку — це величезне досягнення. Але Єгор надихається прикладами паралімпійців. З українською Золотою Рибкою Яною Клочковою ми навіть випадково зустрілися на Хрещатику та сфотографувалися перед першими змаганнями. Віримо, що вона принесла удачу: дві золоті медалі на всеукраїнській спартакіаді "Повір у себе". У цьому році Єгор  напружено слідкував за успіхами нашої паралімпійської збірної з плавання: Максим Кріпак, Єлизавета Мережко, Андрій Трусов були просто неймовірні!"

Еліна, плавчиня

"Вони можуть": як діти, які відчувають бар’єри в житті, плавають краще за всіх

Еліні з Броварів 14 років, вона незряча. Коли їй було 8, батьки замислилися, який вид спорту вибрати для реабілітації доньки, суто щоб додати розслаблюючих процедур. Коли тренери помітили здібності дівчинки, спорт став важливою складовою життя дитини. З 11 років Еліна бере участь у змаганнях. Перші перемоги дуже надихнули дівчинку: вона тренується щодня і не уявляє свого життя без плавання. 

Еліна — гордість школи. Плавання не заважає їй бути відмінницею: дівчинка встає о 6 ранку, щоб о 8 бути на заняттях у школі, а після — вирушити на тренування. Еліна отримувала стипендію як обдарована дитина Київщини. 

Коли тренерка подала Еліну на стипендію Parimatch Foundation, батьки не вірили в позитивний результат. Але після нагородження Еліна ще більше надихнулася на майбутні перемоги. Особисте знайомство з плавцями-паралімпійцями теж сприяє вірі дівчинки в себе. 

На благодійних тренуваннях Еліна познайомилася з паралімпійським чемпіоном Олексієм Фединою, який теж із Броварів. Також дівчинка спілкується із заслуженим майстром спорту Василем Закревським. 

Олімпійська чемпіонка Оксана Зубковська: "Спортсмени — особливі люди"

"Вони можуть": як діти, які відчувають бар’єри в житті, плавають краще за всіх

Українська легкоатлетка, чотириразова Паралімпійська чемпіонка Оксана Зубковська зростала у невеликому містечку Мена на Чернігівщині. Там у дівчинки з вадами зору не було великого вибору, яким видом спорту займатися. Втім, у п’ятому класі їй пощастило потрапити на тренування з легкої атлетики. Допомогло те, що висновків медичної комісії ніхто не вимагав, а свої проблеми із зором Оксана вирішила не афішувати. 

Стипендій та жодної іншої зовнішньої підтримки у Оксани Зубковської не було. Тому зараз вона дуже радіє за маленьких стипендіатів Parimatch Foundation. Каже: подібна відзнака важлива не лише як матеріальна підтримка, а й як прояв віри у майбутні дитячі успіхи. 

"Завдяки стипендіям діти розуміють, що в них вірять багато людей. Це додасть їм ще більше бажання терпіти й прагнути. Я пам’ятаю свої враження від перших змагань та перших грамот. А тут ще й матеріальна складова! Для дітей це дуже важливо".

Ще одна важлива причина для дітей з особливими освітніми потребами займатися спортом, на думку Оксани, — відчуття себе частиною спортивної спільноти, яка своїм ставленням один до одного більше нагадує родину. Спортсмени, каже паралімпійська чемпіонка, незвичайні люди. 

"Коли приходиш у спорт, то починаєш інакше жити й мислити. Тут завжди підтримають. У звичайному житті має місце підступність, зрада, заздрість. А ми навпаки — більш щирі, здатні підтримати та порадіти за інших.

Діти з особливими освітніми  потребами в спорті знаходять своїх друзів. Тут вони бачать, що вони такі не самі, почуваються згуртованими та більш впевненими в собі".

Стипендіальний фонд цього року став найбільшим за час існування програми і склав 1 164 000 грн. За всі роки програми Parimatch Foundation виплатив більш ніж 6 мільйонів гривень 65 маленьким спортсменам з інвалідністю. Недержавні стипендії обкладаються податками, але їхню сплату PMF теж взяв на себе, щоб діти отримали всю суму повністю.

"Вони можуть": як діти, які відчувають бар’єри в житті, плавають краще за всіх

Українські спортсмени-паралімпійці вміють перемагати не завдяки, а всупереч усьому. На літній Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро українські плавці вибороли рекордну кількість нагород — 74, з яких 25 золотих, 24 срібних та 25 бронзових. На Паралімпіаді-2020 у Токіо найяскравішим виступом знову відзначилася національна збірна команда України з плавання. З 39 спортсменів 12 були дебютантами ігор, але це не завадило українцям привезти з Токіо 43 нагороди: 14 золотих, 18 срібних та 11 бронзових медалей.

У маленьких плавців, які зараз поки що лише мріють про паралімпійські медалі, попереду ще більше перемог та прославлення України, адже вони більше не самі на цьому шляху до перемоги.

"Стипендії — це частина великої програми "Так, я можу!", яку щороку хочеться масштабувати. Ми знаходимо кошти для цього, оскільки ми бачимо результат, спостерігаємо за успіхами дітей, і це нас дуже надихає. Хочеться підтримувати їх ще більше і щороку збільшувати кількість учасників проєкту!" — каже Катерина Сакевич, програмна менеджерка Parimatch Foundation.  

Підписуйтеся на сторінки Parimatch Foundation у соцмережах, щоб бути в курсі усіх ініціатив, спрямованих на розвиток інклюзії в спорті та освіті.