Парламент Швеції ухвалив закон про легальну зміну статі з 16 років
Фото: Unsplash

17 квітня парламент Швеції ухвалив закон, що знижує вік, необхідний для зміни статі з 18 до 16 років. Людям молодшим 18 років усе ще потрібен дозвіл опікуна, лікаря й Національної ради охорони здоров’я та соціального забезпечення на здійснення процедури. Про це повідомляє AP news.

Після шестигодинних дебатів закон підтримали 234 депутати, 94 виступили проти, 21 депутат був відсутній під час голосування.

"Завдяки новому закону їм більше не доведеться проходити діагностику гендерної дисфорії — психологічного стресу, повʼязаного з невідповідністю вродженої статі й гендерної ідентичності", – повідомляє видання.

Подібні закони мають також Данія, Норвегія, Фінляндія й Іспанія.

Шведські демократи, популістська партія з ультраправим корінням, яка підтримує уряд у парламенті, але не є частиною уряду, виступила проти закону.

Також розійшлися в думках стосовно закону члени Правоцентристської коаліції консервативного премʼєр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона.

12 квітня в Бундестазі також схвалили подібний закон. Він спрощує процедуру зміни імені та статі в офіційних документах.