Робітники пошкодили екскаватором Велику китайську стіну – хотіли скоротити дорогу
Фото: Youyu police

Двоє робітників пошкодили екскаватором частину Великої китайської стіни в північній провінції Шаньсі. Таким чином вони хотіли скоротити собі шлях до будмайданчика, пише BBC.

38-річний чоловік і 55-річна жінка завдали непоправної шкоди об'єкту. Наразі вони затримані, у справі триває досудове розслідування. Згідно із заявою, робітники розширили частину стіни, що просіла, у широку щілину, достатню для проходження екскаватора, щоб "заощадити відстань".

Китайська влада підкреслює, що вони завдали "непоправної шкоди цілісності Великої стіни епохи Мін та збереженню культурних реліквій".

Пошкодження було завдано частині стіни часів династії Мін (1368-1644), відомої як 32-а Велика стіна. Тут також розташована добре збережена сторожова вежа, яка входить до списку культурних реліквій провінції.

Загальна довжина Великої стіни, яка була головною північною обороною китайських імперій, становить понад 20 000 кілометрів, у 1987 році її було включено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Фото: Unsplash
Фото: Unsplash

Велика стіна будувалася та перебудовувалася на постійній основі приблизно з 220 року до нашої ери до династії Мін у 1600-х роках. Найкраще збережені частини були побудовані за часів династії Мін між 14 і 17 століттями. Саме в одному з них тепер пробита величезна діра.

Відомо, що близько 30% Великої китайської стіни епохи Мін було втрачено через руйнівний вплив природних чинників і людської діяльності: місцеві жителі крадуть цеглу, щоб використовувати її як будівельний матеріал або продавати. Лише 8% вважаються добре збереженими.

Китайська влада в останні роки посилила охорону Великої стіни та намагається придушити акти вандалізму.

У 2021 році поліція затримала й оштрафувала трьох відвідувачів за те, що вони залишили на стіні напис гострим предметом. Того ж року влада була змушена виписати заборону на відвідування двом іноземцям через те, що вони проникли на незабудовану ділянку стіни Мутяньюй.