Рада підтримала право на біологічне батьківство у разі загибелі військового
Фото: Depositphotos

Сьогодні, 7 лютого, Верховна Рада виправила норму закону щодо права на біологічне батьківство (материнство) у разі загибелі військового. Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк і народна депутатка Ірина Геращенко.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу" №10448. "За" проголосували 264 парламентарі.

"ВР врегулювала проблему щодо утилізації біоматеріалу у разі смерті військовослужбовця, виправши "поправку Радуцького". Біоматеріал буде зберігатися і родина військовослужбовця матиме право на біологічне батьківство у разі загибелі героя", — зазначила Геращенко.

Що передбачає законопроєкт №10448?

1. У разі загибелі захисника чи захисниці репродуктивні клітини коштом держави зберігаються протягом трьох років. Після закінчення цього терміну подальше зберігання може бути продовжене коштом іншої особи, вказаної у розпорядженні.
2. Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
3. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин людини, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.
4. Засвідчене нотаріально волевиявлення особи до введення в дію цього Закону є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.