Сертифікати на купівлю українських книг планують запустити у 2024 році
Фото: Pixabay

Проєкт держбюджету на 2024 рік передбачає фінансування Українського інституту книги в обсязі 466 млн 39 тисяч гривень. З них 376 млн планують витратити на програму державної допомоги у вигляді сертифікатів на придбання книг, виданих державною мовою. 

Про це у коментарі LIGA.Life розповіла виконавча директорка Українського інституту книги (УІК) Олександра Коваль. 

За оцінкою Українського інституту книги, програма сертифікатів для населення дозволить придбати понад мільйон примірників книг. Реалізація програми мала розпочатися 1 січня 2023 року. Однак через повномасштабне вторгнення УІК не отримав повного фінансування, тож надання сертифікатів довелося відкласти.  

"Зараз нарешті настав цей час. Влада знайшла резерви у бюджеті й виділила кошти на сертифікати. Очевидно, це будуть сертифікати для осіб, що досягнуть 18-річчя у 2024 році, хоча раніше планувалося дещо інше", — зауважила Олександра Коваль. 

Спершу передбачалося, що сертифікати на придбання книг можна буде отримати: 

  • батькам новонароджених під час отримання свідоцтва про народження дитини;

  • під час отримання паспорта громадянина України у 14-річному віці. 

За словами очільниці УІК, спрямованість на такі вікові категорії дозволила б батьками новонароджених привчати дитину до книги змалечку, а підліткам — мати можливість читати те, що їх цікавить. Утім, зараз Верховна Рада розглядає законопроєкт №9568, який пропонує змінити вікову категорію отримувачів сертифікатів. Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував підтримати цей проєкт закону. 

"На жаль, технічно забезпечити можливість реалізації сертифікатів для 14-річних неможливо через те, що банк не відкриває рахунків неповнолітнім особам. Тому зараз йдеться саме про 18-річних. Батьки новонароджених не вилучені з програми, але призначеної суми не вистачить на обидві категорії. Щоб забезпечити потреби усіх, необхідно 559 млн грн, а є лише 376 млн", — уточнила Олександра Коваль. 

Наразі Український інститут книги досягнув розуміння з Міністерством цифрової трансформації щодо того, як програму можна технічно реалізувати через Дію. Подальші кроки — внесення та ухвалення правок до закону "Щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження", затвердження Кабміном порядку надання сертифікатів, внесення змін до чинних НПА УІК і запуск програми.

"Сподіваюся, закон про бюджет буде ухвалений з фінансуванням Українського інституту книги в тому розмірі, який є зараз, нормативка затверджена, і у березні-квітні наступного року вдасться розпочати реалізацію програми", — додала Олександра Коваль.