Сім порад, як уникнути переохолодження й захворювань у домашніх тварин взимку
Фото: Unsplash

Взимку тварини, коли потрапляють на вулицю, стикаються з проблемою різкого перепаду температури й вологості, що призводить до різних захворювань.

Тому ініціатива Save Pets of Ukraine від Kormotech зібрала рекомендації, на що звертати увагу на зимових прогулянках та як вберегти тваринок від холоду.

Важливо памʼятати, що чим довше тварини перебувауть на холоді, тим швидше охолоджуються й можуть промерзнути подушечки лап, вуха, кінчик хвоста та інші відкриті частини тіла. Якщо до холоду додаються ще опади, проблема стає більш масштабною, навіть за відносно короткочасного перебування на вулиці.

Потрібно бути уважними до своїх чотирилапих й одразу, як помітили ознаки переохолодження, йти у тепле приміщення.

1. Поведінка тварини

Під час прогулянки варто уважно придивлятися до тварини. Тремтіння й підтискання лап є чіткими ознаками, що їй холодно.

Якщо після повернення з прогулянки собака тремтить, потрібно витерти його сухим рушником. Також можна запропонувати попити трохи підсолодженої води — це допоможе улюбленцю зігрітися і відновити сили.

2. Відпочинок й активність

На прогулянці треба проводити час активно. Обирати рухливі ігри, аби не давати тварині довго лежати на холодній землі, адже це збільшує ризик переохолодження.

3. Захист тварин

Міські траси й пішохідні доріжки посипають реагентами, які, потрапляючи на ніжну шкіру лапок, роз'їдають тканини, що призводить до подразнень і запальних процесів, часом навіть до утворення виразок і розвитку дерматитів.

Варто подбати про улюбленця й обов'язково обробити подушечки лап спеціальним воском, кремами або аерозолями перед виходом на вулицю. Але якщо шкіра на подушечках лап надто чутлива або на них є запалення чи травми, краще одягнути тваринку в черевички.

4. Прогулянка під час ожеледі

Під час ожеледі улюбленець може розтягнути зв'язки, вивихнути лапи чи отримати переломи. Щоб цього уникнути, краще тимчасово виключити різкі рухи з ваших занять. Потрібно обходити стороною ділянки, покриті льодом та підозрілі місця, де під снігом можуть ховатися уламки скла, іржаві цвяхи та інші небезпечні предмети.

Якщо уникнути травми не вдалося, варто негайно показати тваринку ветеринару, адже під легкою кульгавістю може ховатися серйозна травма, що потребує лікування.

5. Шкідливі звички

Якщо тварина має звичку їсти сніг, тоді необхідно терміново її відучити від цього, оскільки це — ще один спосіб переохолодитися.

6. Амуніція

Взимку краще не використовувати металеві намордники, оскільки вони швидко охолоджуються, а ще мають досить великі отвори, через які сніг буде потрапляти на шерсть та робити її вологою. Тому в цю пору краще використовувати шкіряні аналоги.

7. Догляд після прогулянки

Після прогулянки обов'язково треба мити лапи тваринам спеціальним мийним засобом. Небезпечні реагенти можуть не лише зашкодити шкірі, а й призвести до отруєння, якщо вихованець злиже їх з лап.

Після миття потрібно змастити шкіру подушечок тонким шаром спеціального захисного або дитячого крему.