Дивіться трейлер документального фільму "Звідки куди", прем’єра якого відбудеться в Каннах
Кадр з фільму ''Звідки куди''

21 травня на Каннському міжнародному кінофестивалі відбудеться світова прем’єра документального фільму "Звідки куди" (Skąd dokąd).

Стрічка представлена у програмі Cannes ACID, для якої щороку асоціація кінематографістів ACID (Асоціація незалежного кіно та його розповсюдження) обирає 9 фільмів.

"Звідки куди" — це спільне виробництво Польщі, Франції та України. Режисером фільму став Мачек Хамела.

Повнометражний документальний фільм "Звідки куди" ілюструє збірний образ українських біженців — дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, — які після вторгнення Росії змушені покинути свої домівки і їхати у невідоме майбутнє. Мета одна на всіх — знайти безпечний притулок.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії польський режисер Мачек Хамела розпочав власну евакуаційну програму з порятунку людей із небезпечних територій, таких як Чернігівська чи Донецька області. В одній з таких поїздок у Мачека з’явилась ідея документувати історії людей про рішення покинути дім та інколи рідних. Так розпочались зйомки фільму "Звідки куди".

У польській та українській версіях назви фільму — "Skąd dokąd" та "Звідки куди", "звідки" (Skąd) та "куди" (dokąd) — це звичайні питання, які ставляться під час спроби пройти через безліч контрольних пунктів, що розташовані на території України.