В Україні вперше приватизували історичний палац на Хмельниччині — фото
Фото: Спадщина.UA

Проєкт "Спадщина.UA" відновить столітній палац у місті Деражня на Хмельниччині. Про це повідомила команда.

Культурна менеджерка, засновниця ініціативи "Спадщина.UA" Ганна Гаврилів у межах програми малої приватизації на аукціоні Prozorro придбала палац. Сума купівлі у 126 разів перевищила початкову вартість лота і склала більш як 1,5 мільйона гривень.

Столітній палац у місті Деражня на Хмельниччині — нещодавно відкрита пам’ятка архітектури місцевого значення, відома як "Будинок приватного адвоката Периторіна" 1910 року забудови.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Це двоповерхова будівля з підвалами площею понад 700 м2 у стилі модерн. Спочатку це була приватна резиденція, радянська влада облаштувала там початкову школу та палац піонерів. У часи незалежності пам’ятка перебувала на балансі Міністерства юстиції, проте не використовувалася і поступово занепадала.

Команда зібрала експертну групу, яка упродовж двох місяців досліджувала будівлю, її історію та саме місто Деражня. Зокрема, дослідники виявили на горищі будівлі фрагменти карнизів кахлевих печей, що колись прикрашали палац.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Науково-дослідні роботи, впорядкування будівлі та території планують завершити орієнтовно за місяць. Тоді ж палац відкриють для відвідування.

"Ми прагнемо, аби внаслідок нашої праці занедбані пам’ятки ставали актуальними, аби в них закохувалися та переступали їх поріг", — зазначає Ганна Гаврилів.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

"Спадщина.UA" — ініціатива з відродження об’єктів культурної спадщини України. Вони займалися відродженням палацу у Тартакові, замку в Поморянах та будівлі товариства "Сокіл" у Бібрці на Львівщині. Також долучалися до збору коштів на протиаварійні роботи церкви Івана Мазепи на Чернігівщині. Серед приватних проєктів — ревіталізація історичної будівлі 1905 року "Стара школа" у Роздолі на Львівщині та занедбаних сільських хат у Поморянах.