Спортсменів з Росії та Білорусі повернули до міжнародних змагань у сучасному п'ятиборстві
Фото: Unsplash

Спортсменів з Росії та Білорусі повернули до змагань у сучасному п'ятиборстві. Відповідне рішення ухвалив виконавчий орган Міжнародного союзу сучасного п'ятиборства (UIPM).

Згідно із заявою Міжнародного союзу, "незалежних нейтральних спортсменів" з паспортами Росії та Білорусі повернуть до змагань, "щоб дозволити спортсменам усіх національностей змагатися разом відповідно до Олімпійської хартії та принципу недискримінації".

"Ми твердо переконані, що спорт має бути політично нейтральним і зараз як ніколи має діяти як засіб миру та символ солідарності між спортсменами", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, в UIPM відзначили, що повернення спортсменів з Росії та Білорусі передбачатиме створення "незалежної комісії". Вона досліджуватиме, чи відповідають атлети з Росії та Білорусі критеріям, встановленим МОК, а також коли саме відбудеться їх повернення.

Водночас у Міжнародному союзі сучасного п'ятиборства звернули увагу на те, що продовжують підтримувати Україну в умовах повномасштабного вторгнення РФ.

У березні 2023 року МОК оновив рекомендації щодо атлетів з Росії та Білорусі. Міжнародним федераціям радили повернути спортсменів з цих країн до змагань на умовах нейтралітету.