Споживання тютюну у світі зменшується – ВООЗ
Фото: Unsplash

Згідно з останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі є 1,25 мільярда дорослих споживачів тютюну. Проте його споживання скорочується попри спроби тютюнової промисловості впливати на глобальну політику в цій галузі.

Наразі приблизно 1 із кожних 5 дорослих у світі вживає тютюн, тоді як у 2000 році це робили 1 із 3 людей. Окрім цього, опитування країн постійно показують, що діти віком 13–15 років у більшості країн вживають тютюнові та нікотинові вироби.

Звіт показує, що 150 країн успішно скорочують споживання тютюну. Бразилія та Нідерланди досягли успіху після того, як вони запровадили заходи боротьби проти тютюну MPOWER. Зокрема, Бразилія досягла відносного скорочення на 35% з 2010 року, а Нідерланди на межі досягнення цільового показника у 30%.

"За останні роки у боротьбі проти тютюну було досягнуто значного прогресу, але зараз немає часу для самозаспокоєння. Я вражений тим, до якої глибини йде тютюнова промисловість, щоб отримати прибутки ціною незліченних життів. Ми бачимо, що в ту хвилину, коли уряд вважає, що виграв боротьбу з тютюном, тютюнова промисловість користується можливістю маніпулювати політикою охорони здоров’я та продавати свою смертоносну продукцію", — каже представник ВООЗ Рюдігер Креч.

ВООЗ закликає країни продовжувати впроваджувати політику контролю над тютюном і боротися з втручанням тютюнової промисловості.

Наразі в регіоні Південно-Східної Азії ВООЗ фіксує найвищий відсоток населення, який вживає тютюн — 26,5%, не набагато менший показник у Європейському регіоні — 25,3%.

Звіт свідчить, що до 2030 року Європейський регіон матиме найвищі показники у світі з поширеністю трохи більше ніж 23%. Окрім того, рівень вживання тютюну серед жінок у Європі більш ніж удвічі перевищує середній світовий показник і знижується набагато повільніше, ніж у всіх інших регіонах.

"Хоча протягом багатьох років ці цифри постійно знижувалися, до 2025 року світ досягне відносного скорочення вживання тютюну на 25%, не досягнувши добровільної глобальної мети скорочення на 30% від базового рівня 2010 року. Лише 56 країн світу досягнуть цієї мети, що на чотири країни менше з часу останнього звіту у 2021 році", — йдеться у повідомлені.

Крім того, у шести країнах все ще спостерігається зростання вживання тютюну це: Конго, Єгипет, Індонезія, Йорданія, Оман та Республіка Молдова.

За результатами опитування щодо вживання тютюну серед українців, станом на 2023 рік 27,4% українців є курцями: з них 44,0% — чоловіки та 13,7% — жінки. Найбільш вживаним тютюновим виробом залишаються сигарети (83% споживачів усіх тютюнових виробів). 28,8% респондентів повідомили про вплив тютюнового диму вдома та 21,7% — у приміщенні на робочому місці.