Суд визнав незаконним наказ про реорганізацію Довженко-Центру
Фото: Довженко-Центр

Господарський суд Києва визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Про це повідомили на сторінці Довженко-Центру у фейсбуці.

"Ми вдячні нашим прихильникам за громадський контроль. Саме суспільний інтерес і включеність не дали справі захлинутися", — йдеться у повідомленні.

Також у Центрі подякували адвокаткам Лесі Крижанівській та Наді Денисюк, які представляли його в суді, і Міністерству культури та інформаційної політики за "зваженість і підтримку" у справах проти Держкіно.

Як повідомляє Суспільне, у Держкіно заявили, що подаватимуть апеляцію.

Під час судового засідання представник Держкіно говорив про необхідність закрити справу, оскільки наказ втратив чинність, тому й відсутній предмет спору. Але представники "Довженко-Центру" не погодилися з цим.

Суддя заслухала також виступ третіх осіб — новопризначену гендиректорку Довженко-Центру Олену Гончарук. Вона зазначила, що в інституції є культурна спадщина, хоча Держкіно і заперечує це, опираючись на накази й законодавство, яке також "суперечить справі".

Гончарук вважає, що робити в час війни переміщення фільмофонду не варто. І, що важливо, потрібно таки визнати "Довженко-Центр" фільмофондом юридично.

Довженко-Центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10 000 найменувань (понад 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).