У Британії під час будівництва автостоянки знайшли статую, якій близько 1800 років
Фото: Burghley House

У Великій Британії під час будівництва автостоянки Burghley House поблизу Стемфорда в графстві Лінкольншир була знайдена 1800-річна римська мармурова статуя жіночої голови. Про це зазначають на сайті Burghley.

У квітні 2023 року оператор механічного землекопа Грег Кроулі виявив голову скульптури. Він знайшов статую, яку експерти датують першим або другим століттям. Через два тижні було знайдено мармурове погруддя, до якого раніше кріпилася голова.

"Я був шокований, коли ківш екскаватора зачепив те, що, на мою думку, було великим каменем. Коли я підняв його, я зрозумів, що це голова статуї. Коли мені сказали, що це римська мармурова статуя, я не міг у це повірити. Це дивовижне відчуття – знайти щось таке старе й особливе. Безумовно, моє найкраще відкриття в історії", – розповідає Грег Коулі.

Burghley House
Фото: Burghley House

Обидва предмети були негайно доставлені куратору Burghley House. Їх відправили до професійного реставратора, який зміг ретельно очистити та зміцнити фігуру, розкриваючи риси прекрасної римської жінки. Про знахідку повідомили Британський музей.

У Burghley House зазначають, що для них залишається повною таємницею, як голова та бюст опинилися похованими в парку, і пояснення варіюються від невдалої крадіжки зі зломом до того, що хтось просто викинув статую, а потім її засипало землею.