У Данії запровадили систему, яка сприяє відмові від одноразових стаканів: як це працює
Фото: Aarhus Kommune / Facebook

Данське місто Орхус протягом трьох років тестуватиме систему, в якій кав’ярні використовуватимуть багаторазові горнятка замість одноразових стаканчиків, повідомляє Euronews.

Друге за величиною місто Данії випробовує першу у своєму роді депозитну схему для припинення використання одноразових стаканчиків для кави. У разі успіху цю систему поширять на одноразові тарілки, коробки для піци тощо.

Система базується на успішній загальнонаціональній схемі повернення депозитів для банок і пляшок, яка набула чинності 2002 року.

Попередньо виготовили 40 000 багаторазових горняток для кави у двох різних дизайнах. Людина, коли купує каву в закладах, може придбати багаторазову чашку за п’ять крон (0,67 євро). Коли вона випʼє напій, то може залишити чашку в одній із 25 депозитних скриньок, які розставлені по всьому центру Орхуса.

Депозит за чашку автоматично повертається на банківську картку людини після повернення горня в один з автоматів. З автоматів горнятка збирають і транспортують на пункт, де їх очищають і перевіряють на наявність пошкоджень.

Член місцевої ради Ніколай Банг сподівається, що це допоможе впоратися з накопиченням одноразового посуду на вулицях міста. Оскільки минулого року в Орхусі з місцевої річки дістали понад 100 000 одноразових стаканчиків.

Заклади долучаються до програми добровільно. Наразі зацікавилися понад 40 кав’ярень та барів у центрі міста. У муніципалітеті зазначають, що повторне використання виходить дорожче, ніж одноразове, тож для успіху важливо запускати проєкт у достатньо великому масштабі.