У Львові під завалами музею знайшли вціліле погруддя Романа Шухевича
Фото: Максим Козицький/Facebook

У ніч на 1 січня росіяни атакували дронами музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові. Під час розбору завалів вдалося знайти вціліле погруддя діяча. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

"Ви знаєте, що уламки ворожих "шахедів" знищили музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі. Також постраждала будівля Львівського національного університету природокористування у Дублянах. Але маємо і справжнє диво: погруддя Романа Шухевича, яке вважалося втраченим через атаку на музей, насправді вціліло!" — написав Максим Козицький.

Бронзове погруддя авторства Михайла Черешньовського зазнало лише незначних ушкоджень, але врятоване. Зараз скульптура перебуває у фондах Львівського історичного музею.

У новорічну ніч росіяни здійснили масовану атаку дронами-камікадзе типу Shahed на Львівську область, унаслідок неї був знищений музей українського військово-політичного діяча Романа Шухевича та пошкоджено будівлю університету, де вчився лідер та ідеолог Організації українських націоналістів Степан Бандера.

Більшість найцінніших речей з музею забрали після повномасштабного вторгнення РФ, проте найціннішою пам'яткою був сам будинок. Музей Шухевича розташовувався у домі, в якому діяча у 1950 році вбили радянські спецслужбісти з Міністерства держбезпеки СРСР.