У Німеччині збудували перший у країні повністю дерев'яний вокзал – фото
Фото: Deutsche Bahn

Компанія Deutsche Bahn відкрила повністю дерев’яний вокзал у Цорнедінгу в Баварії. Площа вокзалу становить 200 квадратних метрів, а реалізація такого проєкту коштувала приблизно 2,2 мільйона євро.

Фото: Deutsche Bahn
Фото: Deutsche Bahn

Для будівництва станції використовували деревину, вирощену в регіоні. Зокрема, окремі конструктивні елементи були виготовлені у локальній будівельній компанії. Дерев’яні модулі стандартизовані, що дозволяє використати ті самі елементи для будівництва інших будівель, іншої площі та планування.

На даху вокзалу встановили сонячні батареї площею 140 квадратних метрів, які забезпечують електропостачання будівлі. Для накопичення надлишкової електроенергії використовують уживані автомобільні акумулятори. Температура в приміщенні регулюється за допомогою теплової помпи, який забезпечує приємну температуру взимку та охолодження влітку.

Водночас на даху частково встановили вікна, які зменшують потребу у використанні штучного освітлення. А всі світильники оснащені енергоощадними лампочками. Зокрема, фасад ззовні покрили спеціальною екологічною фарбою, яка також забезпечує комфортну температуру в приміщенні.

Фото: Deutsche Bahn
Фото: Deutsche Bahn

У залі очікування встановили зручні крісла з можливістю зарядити мобільний телефон. На вокзалі є магазин, безбар’єрні туалети та автомати з продажу квитків. Згодом на передньому дворі також знаходитиметься кафе з терасою та велопаркінг на 200 місць.

Фото: Deutsche Bahn
Фото: Deutsche Bahn

DB мають намір збудувати схожі вокзальні будівлі на кількох інших малих станціях у Баварії. Влітку 2024 року "зелена" станція відкриється й в місті Хаар.