У Нью-Йорку найбільше у світі сміттєзвалище перетворили на парк – яким чином
Фото: Bryan Anselm/Bloomberg

У Нью-Йорку відкрили Північний парк Фрешкіллс на Стейтен-Айленді, надавши громадськості доступ до місця, де колись було одне з найбільших сміттєзвалищ у світі, пише Bloomberg.

У 2001 році міська влада Нью-Йорка закрила сміттєзвалище та розпочала процес перетворення його на парк. У 2013 році там відкрили футбольне поле, а у 2015 році — велодоріжку. На минулих вихідних відкрили Північний парк — першу секцію, що надала відвідувачам доступ до території колишнього сміттєзвалища.

У Північному парку зі сміття утворили чотири пагорби, розташовані вздовж струмка, де люди плавають на каяках. Поверх цього сміття насипали шість шарів ґрунту, піску та поклали пластикову підкладку, щоб запобігти токсичним викидам. Також там створили вентиляційний шар, який спрямовує випари сміттєвого газу у спеціальні труби.

"Найбільша проблема, пов’язана з розбудовою нашого парку на колишньому сміттєзвалищі, — це керування очікуваннями між тим, чого хочемо ми як громада, і тим, для чого реально можна використовувати землю", — розповів Марк Мерфі, адміністратор Freshkills Park.

Фото: Bryan Anselm/Bloomberg
Фото: Bryan Anselm/Bloomberg

Зазначається, що понад 500 колишніх звалищ США були перетворені на енергетичні проєкти, завдяки яким звалищні випари перероблюють на паливо. Глибоко під 8900 кв. км землі Фрешкіллс розміщено систему збирання газу, яка всмоктує сміттєві випари та направляє їх до очищувального заводу, де з випарів видаляють метан.

Місто продає 42,500 кубічних футів цього очищеного біогазу місцевому комунальному підприємству, яке розподіляє його по будинках Стейтен-Айленда для приготування їжі та опалення. В середньому американське домогосподарство використовує 70 000 кубічних футів природного газу на рік.

Сміттєзвалище у Фрешкіллс з'явилося після Другої світової війни. Тоді ця місцевість була водно-болотною. Через три роки на ній планували побудувати житловий будинок. Проте Нью-Йорк швидко ріс, і нове сміття потрібно було кудись подіти. Майданчик щодня приймав 29 000 тонн сміття, що займало все більшу площу і створювало сильний сморід.

Фото: freshkillspark
Фото: freshkillspark