У Північній Америці перейменують понад 80 птахів з расистськими назвами
Фото: AOS

Американське орнітологічне товариство (AOS) протягом 2024 року планує перейменувати близько 80 видів птахів, які водяться в США та Канаді, щоб уникнути расизму в назвах. Про це йдеться в заяві.

Нові найменування базуватимуться на основі місць проживання та рис птахів, а не назв людей. Мета AOS — створити інклюзивніше середовище для любителів спостерігати за птахами.

Назви багатьох птахів походять від білих людей із "об’єктивно жахливим минулим", згідно з групою Bird Names for Birds, громадською ініціативою, яка виступає за цю зміну. Вшанування їхніх імен таким чином схоже на спорудження статуї на їх честь, стверджують активісти.

Серед птахів, яких буде перейменовано, є очеретянка Вільсона та бекас Вільсона, обидва названі на честь натураліста XIX століття Александра Вілсона. Він мав рабів і "шкідливе ставлення до темношкірих і корінних народів".

А Мухоловка Хаммонда названа на честь Вільяма Олександра Хаммонда, колишнього генерал-хірурга США. Хаммонд дотримувався расистських поглядів як на темношкірих, так і на корінних жителів, написавши, що саме чорношкірі люди "мало піднялися в розумових або фізичних здібностях вище мавпи".

"Як науковці, ми працюємо над усуненням упередженості в науці. Але існувала історична упередженість у тому, як називають птахів і хто міг би назвати птаха на свою честь. Розроблені в 1800-х роках конвенції щодо назв затьмарені расизмом і женоненависництвом, але сьогодні вони не працюють для нас. Настав час змінити це і переспрямувати увагу на самих птахів, як це й має бути", — сказала виконавча й генеральна директорка Американського орнітологічного товариства Джудіт Скарл.

Окрім того, AOS бере на себе зобов'язання створити новий комітет для нагляду за присвоєнням усіх загальних назв для видів у межах юрисдикції AOS. До цього комітету ввійдуть різноманітні представники, що матимуть досвід у соціальних науках, комунікації, орнітології та систематиці.

Також AOS зобов'язується активно залучати громадськість до процесу вибору нових англійських назв птахів.