У США поштову марку продали за рекордні $2 млн – на ній помилка на зображенні
Фото: Siegel Auctions

У Нью-Йорку на аукціоні продали за $2 мільйони рідкісну поштову марку, встановивши рекорд як найдорожчої проданої марки в США, пише BBC.

Червоно-біло-синя марка, відома як "Перевернута Дженні", датується 1918 роком і спочатку коштувала 24 центи. Це рідкісний лот через те, що літак Curtiss JN-4 помилково надрукували перевернутим.

Їх було надруковано лише 100 штук. Марка "Перевернута Дженні" була частиною колекції, створеної на честь початку регулярної авіапошти.

Рідкісну марку купив 76-річний колекціонер Чарльз Гек. Чоловік розповів Washington Post, що мріяв про цю марку з дитинства і назвав її "святим Граалем пошти".

Він не вперше поповнює свою колекцію примірником "Перевернутої Дженні". На початку 2000-х Гек за $300 000 купив один з екземплярів. У 2007 році придбав за $1 млн примірник кращої якості. Та марка була 57-ю за розташуванням на аркуші зі 100 марок. Остання продана марка є 49-ю — марку не бачили, відколи у 1918 році її придбали.

Власник і нащадки постійно зберігали цей примірник марки в банківському сховищі до продажу в 2018 році. Згідно з аукціонним домом Siegel, він вважається "одним із найкращих збережених зразків" "Перевернутої Дженні": його рідко виставляли на світло, тому кольори марки насичені, а папір яскравий.

Фото: Siegel Auctions
Фото: Siegel Auctions

Гек зазначив, що він має намір продовжувати столітню традицію захисту марки від світла та її збереження, назвавши її частиною "американської історії".

"Перевернута Дженні" навіть фігурувала в епізоді мультсеріалу "Сімпсони" у 1993 році.