У Євпаторії росіяни знищили цінну мозаїку "Гуцульський танок"
Фото: Telegram/Кримськотатарський ресурсний центр

У Євпаторії російські окупанти знищили унікальне мозаїчне панно "Гуцульський танок" на фасаді колишнього пансіонату "Роднічок". Про це повідомила громадська організація "Кримськотатарський ресурсний центр" із посиланням на окупаційні ЗМІ.

Мозаїка була роботою художників Юрія Бєлкіна та Георгія Бондаря. Її зруйнували через розчищення території пансіонату під забудову багатоповерховим житлом.

"Раніше кримці намагалися достукатися до окупаційної влади та зберегти мозаїку, зокрема зверталися до "голови Криму", Аксьонова. Активісти наголошували на цінності монументального рельєфно-мозаїчного панно, а також на важливості збереження його для історії та нащадків", – зазначають в організації.

За їх словами, активісти вже було знайшли спеціалістів з мозаїк, які на громадських засадах готові були демонтувати панно й перенести його в місце для зберігання до розміщення на іншому фасаді. Утім, звернення активістів були марні.

Юрій Бєлкін працював у Євпаторії у 70-ті роки минулого століття, він очолював міську студію художнього мистецтва. Також Бєлкін був ініціатором та організатором першої дитячої художньої школи в Євпаторії.