Українська дизайнерка створила весільну сукню з вирощених грибів —   фото
Фото: Maria Kytaieva

Українська дизайнерка Даша Цапенко створила сукню з вінтажного лляного мережива та міцелію, в якій відсвяткувала своє весілля, повідомляє Designboom.

Зазначається, що ця сукня переосмислює український весільний одяг, поєднуючи ручну роботу та традиції з інноваційними біотехнологіями.

Дизайнерка збирала вінтажне лляне мереживо на блошиних ринках та крафтових ярмарках України. Згодом мисткиня розібрала та простерилізувала шматочки мережива, які потім помістили в контрольоване, багате поживними речовинами середовище та засіяли спорами, розпочавши двотижневий період росту.

Фото: Maria Kytaieva
Фото: Maria Kytaieva

Біомаса вирощеного міцелію поєдналася з фрагментами мережива, утворивши суцільне полотно. Сукня мала природну колірну гамму від молочно-білого до бежево-коричневого та нерівномірну текстуру.

Необхідну щільність матеріалу може контролювати сам дизайнер, оскільки вона залежить від того, коли матеріал виймають з поживного середовища для гриба, щоб він перестав рости.

Фото: Maria Kytaieva
Фото: Maria Kytaieva

Зокрема, цей дизайнерський виріб є стійким до впливу морської води та вологого піску, а також повністю біорозкладним, тому його можна опісля події закопати в землю. Таким чином Даша Цапенко вказує на те, що спогади потрібно зберігати "в серці, а не в шафі".

Власна весільна сукня була тестовою моделлю. Дизайнерка планує створити біоательє для вирощування кутюрного одягу на замовлення.

Фото: Maria Kytaieva
Фото: Maria Kytaieva