Укрпошта випустить марки з фрагментами кримськотатарської та харківської вишивки
Фото: Укрпошта

До дня вишиванки, 16 травня, Укрпошта випустить дві нові марки зі зразками кримськотатарської та харківської вишивки. Про це стало відомо з сайту пошти.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

"Вишивка — це не просто елемент декору. Це наша історія, міфологія, релігія, давнє мистецтво предків. Науковці вважають, що у вишивці зашифровано генетичний код нації. Вишиті сорочки, рушники, хустки репрезентують різноманітність технік та кольорів різних регіонів України", – йдеться на сайті.

Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта

На марці із зображенням харківської вишивки буде фрагмент жіночої сорочки 19 століття із півниками на рукавах – цих птахів вважають символом сонця, світла й пробудження життя. Дизайн розробила Оксана Шуклінова.

Фото: Укрпошта
Фото: Укрпошта

На марці, що зображує вишивку Автономної Республіки Крим, покажуть жіночу шаль під назвою "марама" (середина 19 століття). Вишивка виконана у традиційній техніці qasnaq ("к’аснак") із використанням золотих і шовкових ниток по домотканому полотну. Випуск здійснюватимуть за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу та ГО "Ель Чебер".

"Її обмінювали на хліб, аби вижити. Під час депортації її закопували в землю, аби зберегти нащадкам. Закладених у неї сенсів боялися вороги. Вишиванка — не лише про красу", – зазначають в Укрпошті.

Поштовий набір містить аркуші "Українська вишивка — код нації. Харківська область" та "Кримськотатарська вишивка — код народу. Автономна Республіка Крим", 2 конверти "Перший день" і 2 художні конверти формату С6 та 2 картки.

Тираж кожної марки — 800 000 екземплярів.